Alergologie și

Imunologie Clinică

Programări pentru consultații:

0770 451 801

dralexandru@alergologie-iasi.ro

Alergia alimentară,

pe înțelesul tuturor

Ce este?

Alergia alimentară este atunci când sistemul imun reacționează la un „alergen alimentar”. Reacția are loc de fiecare dată când ingerezi alimentul respectiv, având loc o inflamare a țesuturilor din organism. În anumite cazuri acest lucru poate amenința chiar viața.

Într-o alergie alimentară, poți prezenta simptome chiar și dacă mănânci o cantitate foarte mică din alimentul respectiv.

Este frecvent întâlnită la copii, dar poate apărea la orice vârstă. Poți dezvolta alergie la un anumit aliment, chiar dacă ai consumat acel aliment mulți ani fără probleme.

Nu trebuie confundată cu intoleranța alimentară, care este o reacție non-alergică (nu este cauzată de sistemul imun) și organismul are dificultate în a digera alimentul. Aceasta înseamnă că simptomele sunt limitate la tractul digestiv (dureri abdominale, balonare, diaree) și nu amenință viața.

 

Ce o cauzează?

Ereditatea și factorii de mediu joacă un rol important în alergia alimentară. Ea este generată de proteine care, de obicei, rezistă la prepararea termică a alimentelor, acidului din stomac și enzimelor digestiei. Ele nu sunt distruse când trec prin tractul gastrointestinal, intră în circulația sângelui și provoacă reacții alergice.

Alimentele cele mai asociate cu alergii alimentare la copii sunt:

 • Lapte
 • Ouă
 • Arahide

La adulți, întâlnim:

 • Fructe, legume, polen (sindrom de alergie orală – atunci când proteinele din fructe și legume sunt similare cu cele din polen și are loc o reacție încrucișată)
 • Arahide și nuci
 • Pește și crustacee
 • Soia

 

Cum se manifestă

Simptomele pot varia de la ușoare până la severe. Doar pentru că o reacție inițială cauzează câteva probleme, nu înseamnă că toate reacțiile vor fi la fel. Un aliment care a declanșat doar simptome ușoare, poate provoca simptome mult mai severe cu timpul.

Simptomele unei reacții alergice pot implica pielea, tractul gastrointestinal, sistemul cardiovascular și tractul respirator:

 • Față, gât, buze sau limbă umflate
 • Senzație de mâncărime la nivelul buzelor și gurii
 • Dificultate la înghițire
 • Greață, vărsătură, dureri abdominale, diaree
 • Nas înfundat sau secreții nazale apoase (rinoree)
 • Respirație greoaie, tuse persistentă
 • Umflături pe piele și roșeață, mâncărime (urticarie)
 • Dureri de cap (cefalee)
 • Anafilaxia - cea mai severă reacție alergică ce implică tot organismul și amenință viața (respirație greoaie, tensiune scăzută, puls rapid/scăzut, senzație de „rău iminent”). Se poate manifesta doar în câteva minute de la expunerea la alergenul alimentar. Poate fi fatală și trebuie tratată rapid prin injectarea de adrenalină (epinefrină).

 

E bine să știi

Cele mai multe simptome legate de alergia alimentară apar în aproximativ 2 ore de la ingerare dar, de cele mai multe ori, încep după câteva minute. Foarte rar, reacția poate fi întârziată iar simptomele apar după 4-6 ore sau chiar mai mult.

 

Diagnosticul tău

Diagnosticul se face în funcție de istoricul tău detaliat, ca pacient, examinarea fizică și simptome (care sunt simptomele și în cât timp au apărut de la ingestia alimentului). Acestea sunt completate de teste cutanate la alergene și/sau din sânge (IgE specifice).

Poate fi ținut un jurnal de dietă, ca un ajutor la istoricul personal.

În completarea testelor cutanate și/sau din sânge, medicul tău poate să îți elimine temporar din dieta zilnică anumite alimente. Prin această dietă vei evita alimentele suspectate, în timp ce medicul va monitoriza simptomele timp de 2-4 săptămâni.

În plus, medicul alergolog poate lua în considerare efectuarea unui test de provocare pentru alimentul respectiv. Cu toate că testul confirmă alergia (test de înaltă precizie), se recomandă evitarea sa, datorită reacțiilor grave care pot apare în urma lui. Totuși, el poate fi efectuat de către un medic alergolog cu experiență, într-un mediu cu echipament adecvat și medicație de urgență. Dacă alergia este deja dovedită, acest test nu este necesar.

 

Cum te tratezi

Cel mai important pas în tratamentul corect este de a opri consumul alimentului/alimentelor care provoacă alergia. Medicul propune un plan individualizat, care va exclude anumite alimente din dietă. Este bine de știut că tratamentul medicamentos poate ușura simptomele, dar nu vă vindecă boala. De aceea, pentru un tratament complet și eficient trebuie să consullți un medic alergolog.

 

Dr. Irina Alexandru

Medic Specialist Alergologie

și Imunologie Clinică

Dr. Irina Alexandru

Medic Specialist Alergologie

și Imunologie Clinică

Contact:

irinaa@gmail.com

Programări pentru consultații:

0770 451 801

© Irina Alexandru