Alergologie și

Imunologie Clinică

Programări pentru consultații:

0770 451 801

dralexandru@alergologie-iasi.ro

Sindromul de alergie orală

Te supără alergiile la polen și alimente? Află aici cum scapi de ele!

Sindromul polen-aliment sau sindromul de alergie orală este o formă mai puțin severă de alergie alimentară. Este o afecțiune comună în rândul persoanelor care suferă de rinită alergică. În aceste condiții, pacienții cu rinită alergică, având sensibilitate la polenuri, dezvoltă simptome alergice orale la anumite fructe și legume. Reacțiile sunt cauzate de o varietate de fructe, legume, nuci, semințe și chiar condimente. Toate acestea au în comun proteine alergene (cu structuri similare) întâlnite în polenul de arbori/copaci, ierburi și buruieni. Aceste proteine sunt recunoscute de sistemul imun al unui pacient cu alergie la polenuri ca fiind identice și așa se declanșează o reacție alergică.

Unele persoane sunt afectate de unul sau două alimente, iar altele pot reacționa la o gamă largă de produse alimentare: fructe, legume, nuci, semințe și chiar condimente.

 

Exemple de polenuri asociate cu sindromul polen-aliment:

Mesteacăn (primăvara): măr, migdală, morcov, țelină, cireșe, alune, kiwi, pară, piersică, prună, cartof crud

Iarba (primăvara târzie și vara): țelină, pepene galben, portocală, piersică, roșii, arahide

Buruiana Ambrosia (toamna): banană, castravete, pepene galben, pepene roșu, semințe de floarea soarelui, dovlecei

Cel mai frecvent implicate sunt, de obicei, merele, piersicile, kiwi, alunele, migdalele, dar poate fi implicat orice fruct, legumă sau diverse alte tipuri de nucă (nuci caju, fistic, nuci braziliene).

 

Cum se manifestă

Simptomele tind să fie limitate la nivelul gurii, gâtului și apar mai mult în cazul fructelor, legumelor și nucilor proaspete, nepreparate termic.

Aceste simptome sunt: senzație de arsură, furnicătură, mâncărime și/sau umflare la nivelul buzelor, limbii, gurii sau gâtului. Rar, se poate întâmpla să apară mâncărime la nivelul urechilor. Ocazional,  aceste simptome pot fi severe și pot include umflarea gâtului sau chiar anafilaxie (respirație greoaie, șuierătoare, tensiune scăzută, puls slab și rapid, amețeală, greață, vărsătură).

 

Simptomele încep, de obicei, în câteva minute de la ingestia alimentului și se ameliorează în aproximativ o oră. Multe persoane cu acest sindrom, pot experimenta o agravare a simptomelor în timpul sezonului de polen.

 

La cine apare?

Sindromul polen-aliment este mai frecvent la copiii mai mari, adolescenți și adulții tineri care au mâncat fructele și legumele în cauză, timp de ani de zile, fără probleme. Dacă te numeri printre persoanele care suferă de astfel de alergii, e bine să știi că există soluții pentru îmbunătățirea situației tale. Astfel, prin prepararea termică a fructelor și legumelor, poți evita multe dintre aceste reacții.

Dacă alergia ta este însă ceva mai puternică, cel mai bine este să iei în serios problemele pe care le ai și să te adresezi unui medic alergolog. Acesta va identifica precis sursa alergiei tale și tratamentul exact pentru ea.

 

Cum te ajută medicul

Atunci când suferi de sindromul polen-aliment, primul pas cu care te ajută medicul alergolog este diagnosticul exact. În acest sens, este posibil să folosească un test pe piele, numit “testul prick”, pentru identificarea alergenelor, adică a factorilor exacți care îți declanșează reacțiile supărătoare. Există și posibilitatea unui test de sânge dar, dacă medicul are dotarea tehnică pentru testul pe piele, nu mai e nevoie de cel de sânge, care poate să fie și mai puțin precis.

Odată identificate sursele alergiei, medicul te va sfătui să eviți consumarea acelor alimente în stare crudă. Acest lucru este valabil mai ales în sezonul de polenizare, fapt ce poate fi evitat prin respectarea unui calendar personalizat după sensibilitățile tale. O altă metodă de a reduce interacțiunile încrucișate ale alimentelor este coacerea lor la cuptorul cu microunde. Explicația este simplă: temperaturile mari ale aparatului distrug proteinele responsabile pentru sindrom. Totodată, consumarea de alimente la conserva poate limita reacțiile alergice. Nu în ultimul rând, decojirea fructelor poate fi de folos, având în vedere că proteinele cu probleme sunt adesea concentrate în coaja alimentului.

Așadar, deși sâcâitor, sindromul polen-aliment poate fi domolit sau complet evitat. Pentru asta, trebuie să te adresezi unui specialist alergolog care poate identifica precis cauzele și care să-ți ghideze precis comportamentul alimentar. Prin acest mic efort, poți fi sigur că te vei putea bucura de o viață cât se poate de normală. Mai ales că și fructele decojite sau coapte la microunde pot fi uneori grozav de gustoase!

 

Dr. Irina Alexandru

Medic Specialist Alergologie

și Imunologie Clinică

Dr. Irina Alexandru

Medic Specialist Alergologie

și Imunologie Clinică

Contact:

irinaa@gmail.com

Programări pentru consultații:

0770 451 801

© Irina Alexandru