Este adevărat că milioane de adulți și copii din toată lumea suferă de alergii sezoniere. Tot adevărat este și faptul că durata sezonului de polen de primăvară este din ce în ce mai lung. Dar ce se întâmplă primăvara și vara de sunt atât de multe persoane care suferă de această problemă?
Majoritatea plantelor urmează un anumit tipar de polenizare: în fiecare primăvară, copacii încep să polenizeze primii, urmați apoi de ierburi și buruieni, vara. Ambrozia este cea care polenizează toamna. Acest tipar poate varia de la an la an, depinzând de vreme și de zona unde locuiești.
Polenul este eliberat în aer și poate migra odată cu vântul chiar și zeci de kilometri.
Persoanele cu alergii sezoniere pot experimenta simptome ca mâncărime intensă la nivelul nasului, ochilor și chiar pielii, lăcrimare, ochi umflați, strănuturi, nas înfundat și care curge. Simptomele pot fi mai severe primăvara și vara târziu, iar în lunile de iarnă aceste persoane nu prezintă nici un simptom. La noi în țară, este tot mai frecventă alergia la polenul de ambrozie. Aceasta polenizează începând cu luna iulie târziu sau începutul lunii august, iar durata polenizării ei depinde foarte mult de cât de cald și secetos este sezonul anului respectiv.