Expunerea la acarienii din praful de casă este o cauză majoră a alergiilor oriunde în lume. Aceste organisme microscopice nu mușcă, nu înțeapă și nu pot transmite boli, dar pot cauza afecțiuni ca rinita alergică, astm sau pot agrava dermatita atopică (la persoanele care au această afecțiune).
În acest sens, studiile arată că 85% dintre astmatici sunt afectați de acarieni. Sunt organisme microscopice (invizibile ochiului liber, de aprox. 0.2-0.6 mm) ce se cuibăresc oriunde în casa ta: saltele, canapele, covoare, pături, perne, haine. Într-un singur gram de „praf” pot trăi până la 15.000 de acarieni.
Totuși, majoritatea persoanelor diagnosticate cu alergie la “praful de casă” sunt, de fapt, alergice la excrementele acestora. În condiții optime de căldură (între 20° și 30°C) și umiditate crescută (peste 50%), aceste excremente se pot ridica în aerul din casă și astfel sunt inhalate de om.
Acarienii se hrănesc cu fire de păr, scuame de piele moartă, atât de la oameni cât și de la animale, bacterii, polen. În plus, inamicii invizibili din praful de casă se înmulțesc uimitor de repede. Așadar, oricât am curăța mediul în care trăim, tot suntem vulnerabili.