Ce este?

Alergia la medicamente este reacția anormală (adversă) a sistemului imunitar la un medicament, pe care înainte îl percepea ca pe ceva inofensiv. Sistemul imunitar recunoaște medicamentul ca fiind o substanță străină și organismul produce anumite substanțe chimice (cum ar fi cantități mari de histamină), în încercarea de a îndepărta medicamentul din organism.

Ce o cauzează?

Termenul „alergie la medicamente” este foarte utilizat. Majoritatea reacțiilor cauzate de medicamente sunt denumite mai corect „reacții adverse la medicamente ”.

Multe medicamente pot provoca efecte secundare și anumite medicamente pot declanșa reacții alergice. Oricare dintre ele, chiar și cele pe bază de plante (naturiste), sunt capabile să inducă o alergie.

O reacție alergică, de cele mai multe ori, nu se întâmplă prima dată când este administrat medicamentul.

Ea este mult mai probabil să apară următoarea dată când administrăm medicamentul (necesită expunere repetată). Dacă ai o reacție de la prima administrare, atunci, cel mai probabil, ai fost expus înainte la acel medicament, fără să fi știut acest lucru.

Urme dintr-un anumit medicament, cum ar fi antibioticele, se pot găsi în anumite alimente. Acest lucru este suficient pentru ca sistemul imunitar să lucreze într-o reacție alergică.

Urme dintr-un anumit medicament, cum ar fi antibioticele, se pot găsi în anumite alimente. Acest lucru este suficient pentru sistemul imunitar să lucreze într-o reacție alergică.

E bine de știut că o alergie la medicamente nu este același lucru ca efectele secundare ale unui medicament, listate chiar în prospectul acestora. De asemenea, este diferită și de toxicitatea la medicamente, cauzată de o supradozare.

Cel mai frecvent întâlnite medicamente care pot declanșa reacții alergice:

  • antibiotice (peniciline și antibiotice similare cu penicilinele; cefalosporine)

  • aspirina și alte medicamente antiinflamatorii (AINS), cum ar fi ibuprofen

  • antihipertensive (IECA)

  • anestezice locale și generale

  • substanțe de contrast iodate

  • vaccinuri

  • medicamente antitiroidiene

  • terapii biologice

  • chimioterapice

Cum se manifestă

Alergia la medicamente apare, de obicei, în prezența unei sensibilizări anterioare la medicamentul respectiv. Reacția poate să apară imediat după administrare (minute-câteva ore), dar multe alergii la medicamente se dezvoltă după 5-7 zile. Cu toate acestea, unele reacții pot apare abia după 2-6 săptămâni de la administrare.

Simptome:

  • umflături pe piele cu roșeață, mâncărime (urticarie)

  • mâncărimea ochilor, roșeață și lăcrimare oculară (frecvent)

  • nas care curge

  • umflarea buzelor, a limbii, gurii, gâtului sau a feței (angioedem)

  • respirație șuierătoare (wheezing), greoaie

Anafilaxia

O reacție mult mai severă, care poate amenința viața se numește anafilaxie. Ea se manifestă prin:

  • dificultate în respirație, cu respirație șuierătoare și voce răgușită

  • umflături în diverse regiuni ale corpului, neregulate, însoțite de roșeață, și mâncărime (urticarie generalizată)

  • dureri și crampe abdominale, diaree, greață, vărsături

  • puls slab și rapid, palpitații

  • tensiune arterială scăzută (hipotensiune)

  • anxietate

  • confuzie, oboseală

  • senzație de “rău iminent”

  • pierderea cunoștinței, colaps

Este bine de știut că anafilaxia în timpul unei anestezii generale apare la 1 din 10.000-20.000 pacienți. Acești pacienți pot fi refuzați a fi anesteziați în viitor, cu excepția cazului în care este identificată o combinație sigură de medicamente.

Cum se pune diagnosticul

Diagnosticarea alergiei la medicamente poate fi o provocare. Unii pacienți nu sunt orientați corect către serviciile specializate, ci sunt diagnosticați și tratați în serviciul de asistență primară sau de către alte specialități. Prin urmare, doar o mică parte dintre pacienți ajung să fie tratați într-un centru specializat pentru alergii.

Alergia la medicamente se diagnostichează printr-un istoric amănunțit al pacientului și simptomele pe care le prezintă. În plus, se pot efectua teste cutanate la medicamente și anumite teste din sânge pentru a confirma alergia. Cu toate acestea, testele cutanate nu sunt disponibile pentru orice medicament și, în unele cazuri, testarea poate fi chiar periculoasă.

Dacă un pacient a prezentat o reacție alergică severă la un anumit antibiotic, acesta va fi testat la un antibiotic alternativ sau deloc, datorită riscului foarte mare la care ar fi expus pacientul.

Testul de provocare orală

Acesta implică administrarea lentă a medicamentului, cu creșterea progresivă a dozei la un anumit interval de timp și observarea prezenței sau absenței unei reacții. Acest test nu este fără risc și trebuie efectuat numai sub supravegherea strictă a unui medic alergolog, cu echipament de resuscitare disponibil în unitate.

Tratamentul

Primul pas în tratamentul alergiilor la medicamente este oprirea administrării medicamentului respectiv. În majoritatea cazurilor, acest lucru ar trebui să fie suficient.

În cazul unei reacții alergice, opriți imediat administrarea medicamentului și îndreptați-vă cât mai repede către un centru medical, în caz că reacția devine din ce în ce mai serioasă (anafilaxie).

Desensibilizarea la medicamente

Dacă este absolut necesară administrarea unui medicament ce a cauzat o reacție alergică și pentru care nu există altă alternativă, medicul tău îți poate recomanda un tratament numit “desensibilizare la medicament”. Prin acest “tratament” primești o doză foarte mică din medicamentul respectiv, care este crescută progresiv la un anumit interval de timp. Dacă se atinge doza dorită fără apariția vreunei reacții, vei putea continua tratamentul. Adică doza este crescută până ce este tolerată doza necesară administrării, cu reacții adverse minime.

Această testare va fi efectuată într-un spital, unde se poate interveni de urgență în cazul unei reacții severe.

Desensibilizarea te poate ajuta doar dacă medicamentul este administrat zilnic. În momentul în care administrarea este oprită – de exemplu, când un ciclu de chimioterapie este oprit – vei avea nevoie să efectuezi din nou desensibilizarea, dacă ai nevoie de încă un ciclu de tratament.

Cum trăiești cu alergiile la medicamente

Dacă ai o alergie la medicamente, atunci când te adresezi unui medic, pentru orice afecțiune, trebuie să-l informezi întotdeauna despre asta. În acest fel, el îți va recomanda o medicație în cunoștință de cauză (inclusiv când mergi la medicul stomatolog).

De asemenea, poți purta o brățară care identifică/atestă alergia ta la medicamente. În cazul unei urgențe, acest tip de identificare îți poate salva viața. Însă cu grijă și un sprijin constant din partea unui medic alergolog, poți preveni aceste momente și să duci o viață cât mai aproape de normal.

Dacă ți s-a părut util spune și altora!
Solicită o programare

Medicul specialist te ajută să înțelegi și să ții corect sub control afecțiunea.

Află mai multe despre alergii