Marșul alergic

Alergiile încep adesea devreme în viață, exprimându-se mai întâi prin eczemă la copiii mici. Progresia de la eczemă la dezvoltarea ulterioară a alergiilor alimentare, rinitei alergice și astmului se numește marș alergic. Marșul alergic se mai numește și marș atopic.

Termenul de “marș atopic” se referă la modul în care afecțiunea atopică progresează într-o manieră de stereotipar: prima manifestare este eczema, care debutează în primele șase luni-1 an de viață; ulterior, apare rinoconjunctivita alergică și astmul bronșic, până la vârsta de școlar. Acestea pot fi acompaniate de alergia alimentară, care poate apărea atât în primul an de viață, cât și mai târziu în copilărie.

Simptomele pot persista peste ani sau decenii și adesea se remit spontan odată cu vârsta.

Factori de risc ce pot determina un debut ulterior al semnelor respiratorii:

  • antecedente familiale (mama și tata) de astm bronșic sau de rinită alergică

  • debut precoce al eczemei

  • eczemă/dermatită atopică severă

  • semne biologice de atopie, adică teste intradermice pozitive și/sau analize cu niveluri ridicate de IgE specifice (alergeni respiratori și alimentari)

  • fumatul matern, care joacă un rol important în promovarea hiperreactivității bronșice, care constituie, alături de inflamație, mecanismul astmului.

Ce este marșul atopic?

Eczema fără atopie

Unii copii cu dermatită atopică autentică nu prezintă alte semne de atopie. În special, nivelul lor de IgE este normal și nu sunt hipersensibili la alergene. Aceasta se numește dermatită atopică intrinsecă, adică nu sunt implicați factori alergenici externi.

În cazul dermatitei atopice intrinseci există un risc foarte scăzut de a dezvolta astm.

Principalul lucru este să tratezi dermatita atopică în mod corespunzător și cât mai devreme posibil. Cu cât este tratată mai devreme, cu atât este mai eficient și eliminăm mai rapid simptomele care pot fi extrem de supărătoare.

Dacă ți s-a părut util spune și altora!
Solicită o programare

Medicul specialist te ajută să înțelegi și să ții corect sub control afecțiunea.

Află mai multe despre alergii