În prezent, testarea serică a sensibilizării la imunoglobulina E (IgE) este una dintre investigațiile de bază în evaluarea diagnostică a afecțiunilor alergice suspectate.

Anticorpii de tip IgE sunt un tip de anticorpi produși de sistemul imunitar în prezența unui alergen sau a unei substanțe străine. Aceștia joacă un rol important în răspunsul alergic și sunt implicați în dezvoltarea simptomelor de alergie, precum erupțiile cutanate, edemul și dificultățile de respirație.

Testarea IgE specifică

Este o analiză de sânge care măsoară nivelurile de anticorpi IgE produși împotriva unui anumit alergen. Există multiple opțiuni de analize serice pentru a determina nivelurile IgE serice specifice. Un exemplu este panelul Alex – test specific care examinează nivelurile de anticorpi IgE împotriva mai multor alergeni comuni, cum ar fi polen, praf, mucegai și alimente.

Acest lucru poate fi util în diagnosticul persoanelor care prezintă simptome de alergie (strănut, ochi înlăcrimați, tuse sau dificultăți respiratorii) pentru a determina ce alergeni pot cauza simptomele și pentru elaborarea unui plan de tratament personalizat al pacientului.

Rezultatele testului panelului Alex sunt raportate într-un mod standardizat și pot fi interpretate de către un medic alergolog. Dacă nivelurile de anticorpi IgE sunt ridicate împotriva unui anumit alergen, poate fi un semn că persoana este alergică la acel alergen. Cu toate acestea, un rezultat pozitiv nu înseamnă întotdeauna că o persoană va prezenta simptome de alergie.

IgE specifice (extractului de alergen sau componentelor moleculare) oferă o valoare adăugată reală în acele cazuri în care medicul alergolog necesită un diagnostic precis înainte de a începe tratament specific de desensibilizare (imunoterapie alergen specifică) și pentru a identifica strategii terapeutice sau profilactice în alergia alimentară și la hymenoptere (venin albină/viespe). Trebuie precizat că testele specifice IgE sunt slabe sau deloc semnificative pentru majoritatea alergiilor la medicamente.

Testarea anticorpilor IgE specifici

Panelurile pentru adulți sunt diferite de cele pentru copii, așa cum panelurile dedicate alergiei respiratorii sunt diferite de cele pentru o alergia alimentară. Cea mai bună abordare ar trebui să fie ca fiecare medic să recomande un panel potrivit pentru pacientul în cauză.

Sensibilitatea determinării serice de anticorpi specifici IgE ar putea fi considerată comparabilă cu cea obținută prin testul prick (cutanat) în cazul alergiei respiratorii și alimentare, dar doar complementară testului cutanat intradermic din diagnosticul alergiei la medicamente și venin de hymenoptere.

Medicul specialist va putea sa îți ofere mai multe informații despre testarea anticorpilor IgE specifici și să îți recomande dacă aceasta este o investigație potrivită.

De asemenea, trebuie să reții că testarea IgE specifică (panel ALEX etc) poate oferi informații utile în diagnostic, dar trebuie utilizată în contextul unei evaluări medicale complete și a unui istoric medical detaliat. Identificarea alergenului în cauză și confirmarea sensibilizării sunt esențiale pentru tratamentul optim al afecțiunii.

Este important să discuți cu medicul despre orice îngrijorare legată de simptomele de alergie și despre opțiunile de testare disponibile pentru a ajuta la determinarea cauzei acestora.

Dacă ți s-a părut util spune și altora!
Solicită o programare

Medicul specialist te ajută să înțelegi și să ții corect sub control afecțiunea.

Află mai multe despre alergii