Imunoterapia sau desensibilizarea
Imunoterapia alergen specifică, cunoscută și sub denumirea de “vaccin antialergic” sau desensibilizare este o formă de tratament pe termen lung care reduce simptomele la persoane cu rinită alergică, astm alergic, conjunctivită (alergie oculară) sau alergie la anumite insecte. Constă în expunerea pacientului la doze mici, crescânde, dintr-un un alergen. Acest lucru ajută la dezvoltarea toleranței la alergenul respectiv (scăzând sensibilizarea la expunere). Creșterea toleranței reduce sau elimină simptomele alergiei pe termen lung, chiar și după oprirea tratamentului.
Acest lucru îl face o abordare de tratament eficientă și benefică pentru majoritatea pacienților.
Înainte de a începe terapia, alergologul împreună cu pacientul identifică factorii declanșatori ai simptomelor prin istoricul expunerii și investigații specifice.
Cine poate beneficia de vaccinurile împotriva alergiilor?
Atât copiii, cât și adulții pot primi acest tratament. De obicei, nu este recomandat copiilor sub 6 ani datorită dificultăților de cooperare pe care copiii mai mici le pot avea (de exemplu, în comunicarea oricăror reacții adverse pe care le pot experimenta).
Când iei în considerare vaccinul împotriva alergiilor pentru un adult în vârstă, afecțiunile medicale precum bolile cardiace trebuie evaluate și discutate mai întâi cu medicul alergolog.
Decizia recomandării unui astfel de tratament este luată în funcție de:
Imunoterapia alergen specifică nu este folosită pentru a trata alergiile alimentare încă (în SUA, este recent aprobată doar terapia pentru alergia la arahide). Cea mai bună opțiune pentru persoanele cu alergii alimentare este să evite cu strictețe acel aliment.

Cum funcționează?
Terapia împotriva alergiilor funcționează ca un vaccin. Corpul răspunde la cantitățile administrate dintr-un anumit alergen în doze crescânde, treptat, prin dezvoltarea imunității sau toleranței la alergen. Toleranța pentru alergen continuă, de obicei, după încheierea imunoterapiei. Cu toate acestea, rata de succes pe termen lung variază de la persoană la persoană.
Pe lângă reducerea simptomelor de alergie, imunoterapia poate ajuta la prevenirea apariției de noi alergii. Poate opri progresia afecțiunilor alergice de la rinita alergică la eczemă și astm. De asemenea, poate ajuta la controlul astmului prin oprirea răspunsului alergic care declanșează simptomele.
Tipuri de imunoterapie alergen specifică și riscurile implicate
În funcție de tipul imunoterapiei alese, aceasta poate fi administrată prin injecție, picături sau tablete sub limbă (sublingual).
S-a dovedit că toate formele de administrare oferă beneficii de lungă durată după oprirea tratamentului.
Imunoterapia subcutanată (SCIT)
Constă în injectarea unei cantități mici din alergenul incriminat sub pielea brațului (administrare subcutanată). Injecțiile cu cantități în creștere progresivă de alergen sunt administrate în mod regulat pe o perioadă de trei până la cinci ani și sunt eficiente în tratarea reacțiilor la mai multe alergene [copaci, iarbă, buruieni, mucegai, praf de casă, păr de animale, gândac de bucătărie sau venin Hymenoptere (albină/viespe)].
Această terapie nu numai că ameliorează simptomele, dar tratează și alergia în sine prin țintirea cauzelor imunologice subiacente.
Injecțiile prezintă un risc mic de a declanșa o reacție alergică severă la scurt timp după tratament, așa că trebuie administrate la o clinică sau în spital.
Imunoterapia sublinguală (SLIT)
Acest tratament presupune ca pacientul să administreze în mod regulat o soluție sub formă de picături/pufuri/tablete sub limbă pe care să o mențină timp de 1-2 minute. Reacțiile, atunci când apar, sunt în principal localizate și nu ar trebui să pună viața în pericol.
Imunoterapia sublinguală este mai convenabilă decât imunoterapia subcutanată din perspectiva pacientului, deoarece doar prima doză necesită administrare sub supraveghere medicală. După aceea, tratamentul se poate urma acasă.
Deși imunoterapia sublinguală nu implică nicio injecție, necesită dozare zilnică și se crede că durează mai mult pentru a deveni eficientă în comparație cu imunoterapia subcutanată.

Există riscuri?
O reacție tipică este roșeață și inflamație la locul injectării. Acest lucru se poate întâmpla imediat sau la câteva ore după administrare. În unele cazuri, simptomele pot include simptome mai importante, cum ar fi strănutul, congestia nazală sau urticarie.
Reacțiile severe după injecțiile efectuate în cadrul imunoterapiei sunt rare.
Când apar, acestea necesită îngrijiri medicale imediate. Simptomele unei reacții anafilactice pot include umflarea gâtului (edem al căilor respiratorii), respirație șuierătoare sau senzație de apăsare în piept, greață și amețeli. Cele mai grave reacții apar în decurs de 30 de minute de la administrare. Acesta este motivul pentru care se recomandă să aștepți în clinică cel puțin 30 de minute după ce ai primit tratamentul.