A afla la ce ești alergic reprezintă un prim pas important în stabilirea unui tratament eficient. Testele alergologice de tip prick, împreună cu istoricul medical, pot confirma dacă anumite simptome/semne sunt cauzate de alergii.
De ce este indicată testarea?
Este o metodă esențială de diagnostic a reacțiilor alergice imediate (care se dezvoltă în câteva minute de la expunerea la alergen) dacă ești un pacient cu rinoconjunctivită, astm cu componentă alergică, urticarie, anafilaxie, dermatită atopică, alergii la alimente sau medicamente.
Este indicată când se dorește confirmarea sensibilizării la un anumit alergen sau/și pentru inițierea imunoterapiei (terapia alergen specifică).
Este întotdeauna orientată de istoricul medical și de o anamneză cât mai completă pentru a face o selecție a alergenelor ce urmează a fi testate. Astfel, pot fi identificate alergii la polenuri, mucegaiuri, păr de animale, acarieni din praful de casă și alimente.
Testele sanguine alergen specifice (IgE specifice) pot fi efectuate în același scop, sunt comparabile ca sensibilitate, specifice, dar mai costisitoare, iar rezultatele durează mai mult timp. Acestea se vor efectua în cazul în care ai anumite contraindicații pentru a efectua testarea cutanată.
Este dureroasă?
Testarea nu este dureroasă. Se efectuează prin ușoară înțepare a pielii și este folosit un tip special de ace sterile, numite lanțete. Vârful acestora abia pătrund prin suprafața pielii, trecând printr-o picătură de extract alergenic, fără a provoca sângerare. Cel mult, vei simți un ușor disconfort.
Cine poate efectua această testare?
Adulții – testarea se face pe antebraț.
Copiii – se poate efectua pe partea superioară a spatelui sau pe antebraț. Poate fi efectuată inclusiv la sugari.
Cât durează și când primesc rezultatul?
Testarea durează aproximativ 20 de minute, iar interpretarea rezultatelor se face pe loc.
Există riscuri?
Orice testare medicală implică anumite riscuri. În acest caz, simptomele de alergie pot apărea în timpul testării sau la puțin timp după efectuarea acesteia. Cele mai frecvente simptome sunt mâncărimea (pruritul) și umflarea pielii (papula) la locul înțepăturii. Riscurile unei reacții alergice severe sunt foarte mici, dar există. De aceea, testarea trebuie efectuată de către un medic alergolog, într-o unitate medicală care dispune de echipamentul de urgență adecvat.
Ce mai trebuie să știu?
Aceste teste sunt sigure pentru diagnosticarea unei alergii la alergenele de mediu (din aer). Diagnosticul alergiilor alimentare poate fi mai complicat și sunt utilizate teste suplimentare pentru un diagnostic care să ofere certitudine.
Repetarea testării poate fi necesară pentru a detecta noi sensibilizări, mai ales la copii, atunci când simptomele se schimbă sau în cazul în care sunt suspectate noi alergene din mediu.