Ce este alergia alimentară?
Persoanele cu alergii alimentare au o reacție alergică atunci când ingerează sau intră în contact cu anumite alimente. Acest lucru se întâmplă deoarece sistemul imunitar reacționează exagerat la proteinele din acel aliment.
Apoi, reacția are loc de fiecare dată când ingerezi alimentul respectiv, având loc o inflamare a țesuturilor din organism. În anumite cazuri acest lucru poate amenința chiar viața.
Într-o alergie alimentară, poți prezenta simptome chiar și dacă mănânci o cantitate foarte mică din alimentul respectiv.
Este frecvent întâlnită la copii, dar poate apărea la orice vârstă. Poți dezvolta alergie la un anumit aliment, chiar dacă ai consumat acel aliment mulți ani fără probleme.
Nu trebuie confundată cu intoleranța alimentară, care este o reacție non-alergică (nu este cauzată de sistemul imunitar) și organismul are dificultate în a digera alimentul. Aceasta înseamnă că simptomele sunt limitate la tractul digestiv (dureri abdominale, balonare, diaree) și nu amenință viața.
Ce o cauzează?
Ereditatea și factorii de mediu joacă un rol important în alergia alimentară. Ea este generată de proteine care, de obicei, rezistă la prepararea termică a alimentelor, acidului din stomac și enzimelor digestiei. Ele nu sunt distruse când trec prin tractul gastrointestinal, intră în circulația sângelui și provoacă reacții alergice.
Alimentele cele mai asociate cu alergii alimentare la copii sunt:
La adulți, întâlnim mai des:
Cum se manifestă
Simptomele pot varia de la ușoare până la severe. Acestea pot apărea în câteva secunde sau minute de la contactul cu alimentul în cauză. Uneori pot apărea în mai mult de o oră.
Doar pentru că o reacție inițială cauzează câteva probleme, nu înseamnă că toate reacțiile vor fi la fel. Un aliment care a declanșat doar simptome ușoare, poate provoca simptome mult mai severe cu timpul.
Simptomele ușoare includ erupție cutanată cu umflături, roșeață, mâncărime (cunoscută și sub numele de urticarie) sau o senzație de furnicături sau mâncărime la nivelul buzelor și gurii, nas înfundat sau secreții nazale apoase (rinoree).
Simptomele severe sunt mai puțin frecvente, dar pot fi prezente atât la copii cât și la adulți și includ:
Atunci când simptomele alergiei alimentare sunt întârziate, acestea pot include agravarea eczemei, dezvoltarea inflamației intestinale care poate duce la simptome de reflux, dificultate la înghițire, diaree, constipație, scaune urât mirositoare, dureri abdominale și balonare.
Unele persoane foarte sensibile pot manifesta probleme de respirație când inhalează vaporii/aerosolii alimentelor fierte/preparate termic (în special cei cu alergie la ou sau lactate).
E bine să știi
Persoanele cu alergii alimentare prezintă de obicei simptome în câteva minute până la ore după ingestia alimentului respectiv. Cele mai multe simptome legate de alergia alimentară apar în aproximativ 2 ore de la ingerare dar, de cele mai multe ori, încep după câteva minute. Foarte rar, reacția poate fi întârziată iar simptomele apar după 4-6 ore sau chiar mai mult.
Diagnosticul tău
Diagnosticul se face în funcție de istoricul tău detaliat, ca pacient, examinarea fizică și simptome (care sunt simptomele și în cât timp au apărut de la ingestia alimentului). Acestea sunt completate de teste cutanate la alergene și din sânge (IgE specifice).
Poate fi ținut un jurnal de dietă, ca un ajutor la istoricul personal.
În completarea testelor cutanate și de sânge, medicul poate să îți elimine temporar din dieta zilnică anumite alimente. Prin această dietă vei evita alimentele suspectate, în timp ce medicul va monitoriza simptomele timp de 2-4 săptămâni.
În plus, medicul alergolog poate lua în considerare efectuarea unui test de provocare orală pentru alimentul respectiv. Cu toate că testul confirmă alergia (test de înaltă precizie), se recomandă evitarea sa sau a fi efectuat într-un centru specializat, datorită reacțiilor grave care pot apare în urma lui. Totuși, el poate fi efectuat de către un medic alergolog cu experiență, într-un mediu cu echipament adecvat și medicație de urgență. Dacă alergia este deja dovedită, acest test nu este necesar.
Cum te tratezi
Cel mai important pas în tratamentul corect este de a opri consumul alimentului sau alimentelor care provoacă alergia. Medicul propune un plan individualizat, care va exclude anumite alimente din dietă.
Este bine de știut că tratamentul medicamentos poate ușura simptomele, dar nu vă vindecă boala. De aceea, pentru un tratament complet și eficient trebuie să consulți un medic alergolog.
Discută cu medicul tău orice tip reacție manifești tu sau copilul tău, indiferent cât de ușoară este. Severitatea reacțiilor alergice la alimente poate varia de fiecare dată când apare, așa că, indiferent dacă o reacție din trecut a fost ușoară, următoarea ar putea fi mai gravă.