Alergenele din alimente îți pot crea serioase neplăceri dacă nu le tratezi cu atenție. Pentru evitarea acestor situații, iată câteva sfaturi foarte utile pentru tine:
-
Citește cu atenție etichetele cu ingrediente ale produselor, de 2 ori dacă este nevoie, chiar dacă acesta este un produs care crezi că nu ar conține un alergen alimentar pe care trebuie să îl eviți; în cazul în care un aliment nu are etichetă cu ingrediente, cel mai sigur pentru tine este să eviți produsul respectiv
-
Verifică ambalajele produselor pe toate părțile deoarece, separat de eticheta cu ingrediente, s-ar putea să găsești o etichetă pe care este precizat „poate conține”
-
Citește etichetele cu ingrediente chiar și de la produsele care nu sunt alimentare, cum ar fi săpunuri, loțiuni, produse de îngrijire a părului, medicamente, pentru a te asigura că acestea nu conțin un ingredient la care ești alergic
-
Dacă trebuie să iei masa în oraș, nu ezita să întrebi ospătarii despre ingredientele din mâncăruri; poți comanda ceva preparat cât mai simplu și să eviți deserturile, deoarece acestea adesea conțin sau au intrat în contact cu ingrediente la care te știi alergic
-
Înainte de a călători, ar trebui să te asiguri că ai la tine trusa cu medicamentele necesare tratării unui episod de alergie
-
Când copilul tău are alergii alimentare, învață-l ce alimente trebuie să evite și cum arată acestea; trebuie să înțeleagă cum să reacționeze în cazul în care cineva bine intenționat încearcă să îi ofere ceva de mâncare/băut
-
Comunică personalului de la grădiniță/școală problema copilului tău și asigură-te că învățătorii/profesorii sunt conștienți de planul de acțiune în ceea ce privește alergiile alimentare și de cum să utilizeze medicația pentru a trata simptomele în astfel de situații