Chiar dacă ai grijă să te ferești de anumite polenuri și încerci să menții o casă fără praf, unele alergene cu care intri în contact te pot surprinde.

Deși mulți oameni se confruntă cu alergii sezoniere, toată lumea are factori declanșatori diferiți. Astfel, nu putem da vina doar pe primăvară pentru toate simptomelor de alergie.

Dacă te-ai confruntat cu simptome de alergie, cum ar fi nas care curge, ochi înlăcrimați sau strănut, s-ar putea să fii alergic și la unul dintre următorii factori declanșatori neașteptați, indiferent de sezon.

Materialele plastice

Unii producători adaugă ftalați la materialele plastice ca dedurizatori și solvenți. Aceste substanțe chimice pot provoca simptome similare cu cele ale rinitei alergice și ale dermatitei.

Pentru a evita episoadele acute, renunță la recipientele din plastic fabricate din clorură de polivinil (PVC sau vinil). În mod surprinzător, ftalații se găsesc frecvent în produsele alimentare, în special în lactate, dar in cantități foarte mici. Dacă ești extrem de sensibil, optează pentru produse lactate bio sau încearcă să le eviți.

Plantele de apartament

Închidem ferestrele în mod conștient pentru a ține polenul de plante afară, dar cum rămâne cu cele din casă? Plantele de interior eliberează polen și colectează mucegai și praf, care pot declanșa simptome de alergie.

Cele mai cunoscute în a provoacă simptome sunt ficus, yucca, iederă și palmieri. Poți limita numărul de plante din casă, păstrându-le doar pe cele din zonele bine ventilate ale casei. Este indicat să verifici săptămânal frunzele și solul de mucegai. Dacă apare mucegai, acesta se curăță folosind o sticlă cu pulverizator plină cu apă și un prosop de hârtie umed. Poți adăuga un strat fin de bicarbonat de sodiu, pudră de scorțișoară sau oțet de mere în solul plantei pentru a descuraja pe viitor dezvoltarea de mucegai.

Ierburile și condimentele

Condimentele și plantele medicinale au beneficii, dar la unele persoane pot provoca greață, dureri de stomac și dureri de cap. Ierburile care pot provoca reacții alergice cel mai frecvent mușețelul, echinaceea și păpădia – toate provin din aceeași familie de plante ca ambrozia, un alergen des întâlnit.

Pentru a reduce potențialele reacții, poți evita ceaiul de mușețel pe timp de noapte sau suplimentul cu echinaceea. Dacă observi simptome de alergie atunci când consumi alimente condimentate cu anumite ierburi, evită acele condimente în preparatele viitoare. Și dacă observi că ai plante de grădină care cauzează alergii., cel mai bine este să le elimini.

Măsuri de prevenție pentru evitarea alergenelor mai puțin suspectate cu care intrăm în contact frecvent

Îmbrăcămintea și materialele textile

Dacă pielea ta devine roșie, iritată și ai mâncărimi după ce porți anumite haine, este posibil să fii sensibil la o vopsea/substanță chimică din țesătură sau la un metal din fermoar, capse, nasturi metalici sau cataramă.

Această sensibilitate este numită dermatită de contact, și apare atunci când pielea dezvoltă o reacție alergică după ce a fost expusă la o anumită substanță. Poți preveni dermatita de contact evitând substanța chimică sau metalul care provoacă alergii. De asemenea, poți opta pentru îmbrăcăminte deschisă la culoare – are mai puțină vopsea – și poți încerca țesături naturale precum bumbacul și inul.

Băuturile alcoolice

Berea, vinul și băuturile alcoolice conțin histamina, o substanță chimică pe care corpul tău o eliberează în timpul reacțiilor alergice. Consumul de băuturi alcoolice poate duce la simptome asemănătoare rinitei alergice, dar și mâncărimi de piele, durere de cap și tuse.

Clorul

În general, clorul poate fi destul de dur pentru ochi și piele. Dar cei cu alergii sezoniere pot fi și mai sensibili la clor.

Contactul frecvent cu clorul poate irita căile respirator suficient pentru a declanșa simptome de alergie. Ori de câte ori faci o baie în piscină sau cureți cu înălbitor cu clor, menține zona bine ventilată pentru a reduce expunerea.

Dacă ți s-a părut util spune și altora!
Solicită o programare

Medicul specialist te ajută să înțelegi și să ții corect sub control afecțiunea.