Vitamina D este un nutrient important și un hormon pe care îl secretă organismul. Aceasta este responsabilă de creșterea absorbției intestinale a calciului, magneziului și fosfatului. Pentru noi, cei mai importanți compuși sunt vitamina D3 (colecalciferol) și vitamina D2 (ergocalciferol).

Soarele – prieten și dușman

Soarele de vară este la maxim în lunile iunie și iulie, dar vitaminei D, generată în piele de lumina soarelui, îi ia 2 sau 3 luni pentru a intra în circulația sângelui. Deci nivelul nostru maxim de vitamina D este atins abia în luna septembrie.

Cercetătorii cred că deficitul de vitamina D se datorează stilului de viață modern, care constă în mai mult timp petrecut în interior cu mai puțină expunere la soare, precum și utilizarea intensă a cremelor cu factor de protecție. Aceste obiceiuri, împreună cu grija pentru radiațiile UV (care pot duce la cancer de piele), au dus la scăderea producției de vitamina D din pielea multor persoane.

Surse alimentare

Vitamina D se găsește în mod natural doar în câteva alimente:

  • pește gras: somon, sardine, hering, macrou, ulei de pește, ulei de ficat de cod
  • gălbenuș de ou
  • alimente îmbogățite cu vitamina D (de exemplu cereale)

Ce spun cercetătorii

În ultimele două decenii, interesul lumii științifice medicale către vitamina D a crescut treptat și mai multe studii au fost efectuate pentru a stabili rolul său în dezvoltarea afecțiunilor alergice. De asemenea, suplimentarea de vitamina D a fost evaluată ca fiind benefică pentru tratarea alergiilor, dar nu toate studiile atestă acest lucru.

În afară de rolul bine cunoscut al acesteia în sănătatea osoasă și în metabolismul calciului, observații recente au sugerat rolul posibil de imunomodulator în afecțiunile alergice, inclusiv în astm. Este sugerat că vitamina D are un rol de prevenție pentru diverse alergii. Cele mai recente studii subliniază că vitamina D joacă un rol important în funcția și reglarea sistemului imunitar. 

Se pare că există o relație între niveluri scăzute de vitamina D și apariția afecțiunilor alergice. Anafilaxia la diverși factori (alimente, medicamente, înțepături de insecte) apare cu o rată mai mare în zonele cu expunere scăzută la soare (climatul nordic). 

Multe studii sugerează ca deficitul de vitamina D este des întâlnit; nu neapărat în măsura în care sănătatea oaselor este afectată, dar în măsura în care sistemul imunitar este afectat.

Unele studii au arătat că suplimentarea cu vitamina D la femeile însărcinate a redus semnificativ apariția de astm și alte afecțiuni alergice la copii.

Știi care e beneficiul vitaminei d în afecțiunile alergice?

În concluzie…

În ultimii ani, multe studii au fost publicate pentru a stabili efectele vitaminei D și rolul acesteia în diverse boli. În plus, au încercat să determine efectul acesteia asupra sistemului imunitar, în special, asupra afecțiunilor alergice. Alergiile sunt tot mai frecvente și, se pare că, vitamina D ar putea duce la un tratament inovator al acestora.

În plus, pe lângă rolul său bine documentat în metabolismul osos și rahitism, vitamina D este acum recunoscută ca imunomodulator. Cu toate acestea, încă există date contradictorii cu privire la rolul ei în afecțiunile alergice.

Este posibil riscul unei supradoze de vitamina D, cu principal efect secundar “pietre la rinichi” (litiaza renală). De aceea, este important să discuți cu medicul specialist înainte de a lua orice supliment de vitamina D.

Dacă ți s-a părut util spune și altora!
Solicită o programare

Medicul specialist te ajută să înțelegi și să ții corect sub control afecțiunea.