Cereale ce conțin gluten

Grâu, secară, orz și ovăz se găsesc adesea în alimentele care conțin făină, praf de copt, bătut, pesmet, prăjituri, cuscus, produse din carne, paste, produse de patiserie, sosuri, supe și unele mâncăruri prăjite.

Ce trebuie să cauți pe etichetă: grâu, grâu dur, griș, grâu spelt, grâu Kamut, grâu Einkorn, cereale alac, orz, secară, ovăz, malț, cuscus

Alimente care conțin cereale: pâine, produse coapte, amestecuri de copt, paste, biscuiti, cereale, condimente, ciocolată, sosuri

Crustacee

Crabii, homarul, creveții și langustinele sunt crustacee. Pasta de creveți este un alergen din această categorie care este utilizată în mod obișnuit în bucătăria thailandeză și din Asia de Sud-Est.

Ce trebuie să cauți pe etichetă: amfipode, crabi, crabi pustnici, raci, izopode, homari, creveți de mantis, ostracode, miside (creveți opossum), pantopode (păianjeni de mare), creveți

Alimente care conțin crustacee: paella, produse chinezești, curry, sosuri, supe, salată asiatică, orez prăjit, pastă de pește, ciorbă de pește

Ouă

Ouăle se găsesc în prăjituri, unele produse din carne, maioneză, mousse, creme, paste, quiche, sosuri și produse de patiserie. Unele produse alimentare sunt glazurate cu ouă în timpul gătitului.

Ce trebuie să cauți pe etichetă: albumină, apovitelină, substitut de ou fără colesterol, praf de ou, ou, albuș de ou, gălbenuș de ou, lichior de ouă, înlocuitori de grăsime, globulină, livetină, lizozimă, maioneză, bezele, pudră de bezea, ovalbumină, ovoglobulină, ovomucină, ovomucoid, ovotransferina, ovovitelia, ovovitelina, simplesse, surimi, vitelină, ou întreg

Alimente care conțin ou: bezele, bezele moi, maioneză, marțipan, arome artificiale, produse de cofetarie coapte la cuptor, lecitină, arome naturale, nougat, paste, sosuri pentru salate, sos tartar, hollandaise, torturi, produse de patiserie glazurate cu ouă, unele înghețate, unele creme

Pește

Puteți găsi sosuri de pește în pizza, gustări, sos pentru salate, cuburi pentru supe și sos Worcestershire.

Ce trebuie să cauți pe etichetă: anșoa, bas, somn, cod, calcan, gruper, eglefin, merluciu, halibut, hering, Mahi Mahi (pește-delfin), biban, știucă, pește pollock (merlan de Alaska), somon, schrod, pește spadă, limba de mare, snapper, Tilapia, păstrăv, ton

Alimente care conțin pește: sos bbq, supe, pizza, salată Caesar și sos Caesar, sos Worcestershire, tocană Bouillabaisse, imitație sau arome artificiale de pește sau crustacee, carne tocată, vinete siciliene în stil caponata, sos de pește, gelatina, diverse sosuri

Arahide

Alunele sunt adesea folosite ca ingredient în biscuiți, prăjituri, curry, deserturi, sosuri, ulei de alune și făină de arahide.

Ce trebuie să cauți pe etichetă: nuci, mix de fructe cu coaja lemnoasă, arahide, alune de pamânt, ulei de arahide, sâmburi, proteine din arahide, arachis, Arachis hypogaea, nuci artificiale, arahide fierte sau presate la rece, arahide zdrobite sau presate la rece, nuci măcinate, arahide măcinate, proteine de arahide hidrolizate, mix de alune, bucăți de alune, unt de arahide, chipsuri sau fulgi de unt de arahide, făină de arahide, pastă de arahide, sos de arahide, sirop de arahide, alune Virginia

Alimente care conțin arahide: arome artificiale, produse de patiserie și cofetărie la cuptor, bomboane, chili, ciocolata, toppinguri zdrobite tip crumb, rulouri de ouă, sos mexican Enchilada, alimente entice – africane, asiatice, chineze, indiene, indoneziene, thailandeze, vietnameze, mexicane, mâncăruri prăjite, arome, biscuiți graham, proteine vegetale hidrolizate, marțipan, sos mexican Mole, arome naturale, nougat, nuga, halva

Soia

Este un ingredient esențial în alimentația orientală, regasită în brânza tofu, edamam, pasta miso, proteină de soia pudră, făina de soia. Poate fi întâlnită în deserturi, înghețată, produse din carne, sosuri și produse vegetariene.

Ce trebuie să cauți pe etichetă: faină de soia, lapte de soia, boabe de soia, edamam (soia în păstăi), proteină hidrolizată de soia, făină kinoko, kyodofu (tofu uscat congelat), Miso, Natto, Okara (pulpa de soia), sos Shoyu, albumină de soia, concentrate de soia, fibră de soia, formulă de soia, granule de soia, soia miso, nuci de soia, unt de soia, proteine de soia, concentrat de proteine de soia, izolat proteic de soia, sos de soia, varză de soia, soia încolțită, soia, brânză tofu, lecitină de soia, pastă de soia, sos Teriyaki (dar și alte sosuri, în special japoneze), făină de soia texturată (TSF), proteină de soia texturată (TSP), proteine vegetale texturate (TVP), ulei de soia, proteine vegetale pudră, amidon vegetal, gumă vegetală

Alimente care conțin soia: lapte de soia, ulei de soia, germeni de soia, ton în conservă, surimi, arome artificiale, alimente și mâncăruri asiatice (de exemplu, japoneze, chineze, thailandeze etc.), produse coapte, proteine vegetale hidrolizate (HVP), sos de soia, sos Tamari , Sos Teryaki, Miso, arome naturale, bulion de legume, guma naturală, amidon vegetal

Lapte

Laptele se găsește în produsele lactate precum untul, brânza, smântâna, laptele praf și iaurtul. Unele alimente sunt de asemenea glazurate cu lapte în timpul gătitului. Se găsește în mod obișnuit și în supe la plic și sosuri

Ce trebuie să cauți pe etichetă:

Lapte – lapte acidophilus, zer, lapte cu culturi, lapte condensat, lapte praf, lapte praf integral, lapte evaporat, lapte fără grăsimi, cremă pudră de lapte, lapte de capră, lapte fără lactoză,lapte degresat, lapte malat, derivat din lapte, proteine din lapte, pastă din lapte, pudră de lapte, pudră de lapte degresat, lapte pasteurizat, lapte de oaie, lapte condensat îndulcit, lapte degresat condensat, lapte integral, unt natural, unt artificial, aromă de unt, unt, extract de unt, grăsime de unt, aromă de unt, unt lactat, aromă naturală de unt, unt tartinabil, cazeină și cazeinați – cazeinat de amoniu, cazeinat de calciu, cazeină hidrolizată, cazeinat de fier, cazeinat de magneziu, cazeinat de potasiu, cazeinat de sodiu, cazeinat de zinc,
Brânza – brânză (de toate tipurile), aromă de brânză (artificială și naturală), mâncăruri cu brânză, brânză de țară, brânză cremă, brânză imitativă, brânză tartinabilă, brânzeturi vegetariene cu cazeină
Frișcă, smântână, brânză dulce, amestecuri pentru creme, pudre, galactoză, ulei ghee
Hidrolizați – hidrolizat de cazeină, hidrolizat de proteine din lapte, hidrolizat de zer, hidrolizat de protein din zer, pudre proteinice, lapte înghețat, înghețată, șerbet, cazeină, zer, lactalbumina, alfa lactalbumina, lactuloza, lactoză, lactoferina, lactoglobulina, beta lactoglobulina, proteine din lapte, drojdie, lactitol monohidrat, grasime din lapte, grasimi anhidre din lapte, caimac, cazeina Rennet, Simplesse® (înlocuitor de grăsimi), smântână, zer – zer degresat, zer delactozat, zer demineralizat, zer hidrolizat, zer pudră, zer redus în minerale, zer lactat dulce, concentrat proteic din zer, praf din zer, iaurt
Alimente care conțin lapte: lapte, lapte praf, unt, ghee, iaurt, kefir, arome naturale, aromele de caramel, făină bogată în proteine, acid lactic pentru culturi, brânza, brânza de orez, brânza de soia, diverse creme, înghețata, frișca, margarina, produse tartinabile, ciocolată, plicuri instant
Cele 14 alergene alimentare majore din Europa

Nucile

Nucile (cu excepția arahidei) se referă la fructe cu coajă lemnoasă care cresc în copaci; spre deosebire de arahide, care sunt cultivate în pământ. Acestea includ nucile, nuci de caju, migdale și alune.

Ce trebuie să cauți pe etichetă: migdale, alune, nuci, caju, nuci pecan, nuci braziliene, fistic, macadamia, nuci de Queensland.

Lista detaliată: migdale, pastă de migdale, Anacardium occidentale (Anacardiaceae) [denumire botanică, caju], Bertholletia excelsa (Lecythidaceae) [denumire botanică, nucă de Brazilia], Carya illinoensis (Juglandaceae) [denumire botanică, pecan], anacard, Castanea pumila (Fagaceae) [denumire botanică, chinquapin], alune, Juglans spp. (Juglandaceae) [denumire botanică, nucă], karite (nucă de shea), lichee, Litchi chinensis (Sapindaceae) [denumire botanică, nucă lichee], nuci lychee, nuci Macadamia, Macadamia spp. (Proteaceae) [denumire botanică, nucă Macadamia/nucă Bush], mandelonas, marzipan, nuci Mashuga, nuci Nangai, extract de nuci naturale (de exemplu, extract de migdale), nougat, unturi de nuci (de exemplu, unt de migdale, unt de alune, unt de nuci braziliene, unt de nuci de Macadamia, unt de fistic, unde de arahide, unt de shea, unt de karite, precum și alte unturi de nuci), făină de nuci, Nutella ®, uleiuri din nuci, paste de nuci, bucăți de nuci, pecan, nuci pili, nuci de pin (indian, piñon, pinyon, pigndi, pigñolia, nuci pignon), Pinus spp. (Pineaceae) [denumire botanică, nucă de pin/piñon], fistic, Pistacia vera L. (Anacardiaceae) [denumire botanică, fistic], praline, Prunus dulcis (Rosaceae) [denumire botanică, migdale], nucă de shea, sheanut, Vitellaria paradoxa CF Gaertn. (Sapotaceae) [nume botanic, nucă de shea]

Alimente care conțin nuci: topping de ciocolată, unt de arahide sau de alte nuci, ciocolată, arome artificiale, produse la cuptor de patiserie și cofetărie, mortadella, arome naturale, nougat, sos pesto, sosuri pentru salată, sos BBQ, biscuiți, deserturi

Țelina

Aceasta include tulpinile de țelină, frunzele, semințele și rădăcina. De obicei se găsește în sare din țelină, salate, unele produse din carne, supe, ciorbe și cuburi pentru supe sau ciorbe.

Ce trebuie să cauți pe etichetă: semințe de țelină, frunze de țelină, sare din țelină, celariac sau celeriac, tulpină de țelină

Alimente care conțin țelină: zeamă sau suc de legume, amestecuri de condimente, supe, ciorbe, cuburi pentru gătit, amestec de legume, curry, bulion, produse din carne procesată, murături, gustări, mezeluri, salate

Muștar

Include muștarul sub formă de pastă, pudră, lichid și semințe. Acest ingredient îl gasim în pâine, curry, produse marinate, produse din carne, sosuri dressing pentru salate și supe.

Ce trebuie să cauți pe etichetă: praf de muștar, semințe de muștar, făină de muștar, frunze de muștar, ulei de muștar, semințe de muștar încolțite

Alimente care conțin muștar: cârnați și produse din carne procesată, sos picant Chutney, supe, sosuri pentru salată, piccalilli, alimente și mâncăruri indiene, condimente, arome, sos BBQ, sos de curry, sos cumberland, ketchup, sos de roșii, sos Béarnaise, maioneză, sos pesto, sos pentru friptură, marinade, produse murate, legume cu oțet, supe la plic, cuburi pentru gătit

Susan

Semințele acestuia se găsesc în mod obișnuit în pâine, de obicei presărat pe chifle precum chifle de hamburger, baghete de pâine, grisine, sticksuri, hummus, ulei de susan și pastă tahini.

Ce trebuie să cauți pe etichetă: susan, semințe de susan, ulei de susan

Alimente care conțin susan: pâine, paine prăjită, biscuiți, grisine, sticksuri, supe, unt de tahini, pasta de tahini, sosuri, marinade, hummus

Dioxid de sulf (sulfiți)

Acesta este un ingredient folosit adesea la fructele uscate și în unele produse din carne, băuturi răcoritoare, legume, vin și bere. Astmaticii au un risc mai mare de a dezvolta alergie la sulfiți.

Ce trebuie să cauți pe etichetă: sulf, dioxid de sulf, sulfit, sulfiți, bisulfit de potasiu, metabisulfit, bisulfit de sodiu, ditionit, agenți sulfiti, acid sulfurat, E220 dioxid de sulf, E221 sulfit de sodiu, E222 bisulfit de sodiu, E223 metabisulfit de sodiu, E224 metabisulfit de potasiu, E226 sulfit de calciu, E227 bisulfit de calciu, E228 bisulfit de potasiu, E150b caramel de sulfit de sodiu, E150d colorant de caramel

Alimente care conțin sulfiți: alimente murate și cu oțet, fructe uscate (de exemplu, caise uscate, prune, stafide, etc), cireșe Maraschino, lapte de cocos în conservă, bere, vin, cidru, sucuri de legume, unele băuturi răcoritoare, suc de struguri, suc îmbuteliat de lămâie sau lime, condimente (sosuri îmbuteliate etc.), guacamole, cartofi deshidratați sau pre-tăiați și ambalați, creveți proaspeți sau congelați, unele produse din carne procesată

Lupin

Lupinul este o floare, dar se găsește uneori și în făină, folosit în pâine, produse de patiserie și paste.

Ce trebuie să cauți pe etichetă: lupin, făină de lupin, semințe de lupin, boabe de lupin

Alimente care conțin lupin: produse de patiserie, plăcinte, wafe, napolitane, clătite, pizza, înlocuitor de carne (substitut vegetarian), legume pane (precum inelele de ceapă)

Moluşte

Includ midii, melci de pământ și de mare, calamar, dar pot fi de asemenea găsiți în sosul de stridii, care este de obicei utilizat în tocanele de pește, de exemplu.

Ce trebuie să cauți pe etichetă: stridii, midii, melci, calamar, scoici (moluște bivalve), melci abalone, caracatiță

Alimente care conțin moluște: mâncăruri tradiționale, supe, sosuri

Sursa: Food Standards Agency/food.gov.uk

Dacă ți s-a părut util spune și altora!
Solicită o programare

Medicul specialist te ajută să înțelegi și să ții corect sub control afecțiunea.