Sezonul alergiilor poate apărea în orice moment al anului, deoarece există diferite tipuri de alergene care pot duce la apariția simptomelor.

Pentru cei care au alergii perene (pe tot parcursul anului), cum ar fi la acarieni de praf și la părul de animale, fiecare zi este în ”sezonul alergiilor”. În schimb, despre alergenele sezoniere precum polenul de ierburi sau buruieni, s-ar putea să te întrebi în ce luni din an apar.

Sezoanele de polenizare variază (de la an la an) în funcție de momentul în care cresc plantele, dar pot începe înainte de primăvară și se termină toamna.

În general, alergia începe atunci când copacii încep să înmugurească – poate fi oricând între februarie și mai sau iunie. De asemenea, în zonele mai calde, este posibil să prezinți simptome sezoniere în cea mai mare parte a anului.

Ce ar trebui să știi

Cum se prezintă sezonul de polen:

  • polenul de arbori/copaci – poate începe încă din februarie și dura până la începutul verii
  • polenul de iarbă – poate începe în aprilie și dura până în iunie (chiar până în august septembrie)
  • polenul de buruieni ca ambrozia și pelinul – durează din august până în noiembrie, cu vârf de polenizare în septembrie

Există însă și câteva excepții. Alergiile la polenul de iarbă în zonele cu climă tropicală sau mediteraneeană pot fi prezente o mare parte a anului. În plus, în special primăvara ploioasă poate ajuta plantele să crească mai repede, determinând alergiile de vară să dureze până în toamnă.

Schimbările climatice au jucat și joacă un rol important în sezonul alergiilor. Potrivit unui studiu din 2021, sezonul alergiilor a sosit cu 20 de zile mai devreme decât în urmă cu 20 de ani și conținea cu cel puțin 20% mai mult polen.

Când este sezonul alergiilor

Când ar trebui să începi planul de tratament în sezon

Ca regulă generală, tratamentul ar trebui inițiat cu cel puțin câteva săptămâni înainte de începerea sezonului de alergii, pentru a preveni apariția strănutului, secrețiilor nazale sau oculare, mâncărimilor și a respirației șuierătoare. Majoritatea medicamentelor destinate afecțiunilor alergice funcționează cel mai bine dacă sunt administrate înainte de începerea sezonului de polen.

Așadar, nu aștepta până când simptomele sunt insuportabile pentru a începe tratamentul și nu ezita să îl administrezi pe tot parcursul sezonului și chiar câteva săptămâni după dacă nu ești sigur de trecerea sezonului (este posibil ca simptomele să se reinstaleze dacă tratamentul este întrerupt prea devreme).

O opțiune de tratament frecvent recomandat este imunoterapia sau “vaccinurile” împotriva alergiilor (sub formă de pastile, picături sau injecții subcutanate) – singurul tip de tratament al cauzei alergiei și nu doar al simptomelor.

Consultă un medic alergolog dacă ai îngrijorări cu privire la simptomele alergiei sau simți că tratamentul nu mai este la fel de eficient.

Dacă ți s-a părut util spune și altora!
Solicită o programare

Medicul specialist te ajută să înțelegi și să ții corect sub control afecțiunea.