Este o întrebare care poate induce în eroare pe oricine, atunci când apar simptome comune, precum tusea și strănutul. Pentru că, de cele mai multe ori, o simplă răceală împarte aceleași simptome cu o alergie. De aceea, este greu să facem diferența între cele două, mai ales dacă simptomele sunt la început.

Ce este răceala și ce sunt alergiile

Alergiile

Sunt reacții anormale, exagerate ale sistemului imun la un alergen. Adică la ceva ce poate fi înghițit, respirat, injectat sau atins (care nu este neapărat dăunător în sine) și care este bine tolerat de subiecții normali. Anumite persoane sunt sensibile la acest alergen (care poate fi praf de casă, mucegaiuri, polenuri etc) și au o reacție atunci când sunt expuse la acesta. Toate acestea pot duce la simptome precum: nas înfundat, secreții nazale apoase, strănut. E bine de știut și că alergiile nu sunt contagioase, dar se pot transmite ereditar la unele persoane.

Răcelile

Pe de altă parte, acestea sunt cauzate de o multitudine de virusuri. Când unul dintre aceste virusuri ajunge în organismul nostru, sistemul imun îl atacă. Unul dintre efectele acestui răspuns imun sunt simptomele clasice ale unei răceli, cum ar fi nasul înfundat. După aproximativ o săptămână sau două, în care sistemul nostru luptă cu virusul, simptomele încetează.

Răcelile cauzate de virusuri sunt contagioase și le putem contacta de la persoane care strănută, tușesc sau chiar persoane cu care dăm mâna.

Tușesc și strănut: am o simplă răceală sau o alergie?

Cum faci diferența dintre cele două:

În funcție de perioada din an în care se manifestă:

  • Alergiile pot apărea în oricare timp al anului. Debutul simptomelor apare imediat după expunerea la alergeni: strănut, nas înfundat, mâncărime oculară. Dacă simptomele apar în același timp în fiecare an, cel mai probabil este vorba de o alergie sezonieră
  • Răcelile tind să apară, în schimb, pe timpul iernii și simptomele apar abia după câteva zile de la expunerea la virus.

Vezi cât de mult durează simptomele:

  • Simptomele alergiei durează, de obicei, de la câteva săptămâni până la câteva luni (atâta timp cât persoana este expusă la alergen)
  • Simptomele unei răceli durează mai puțin, în general, de la 3 până la 14 zile

Îți dai seama dacă ai febră sau dureri musculare:

  • În ciuda numelui de „febra fânului” (sau rinita alergică), alergiile nu se manifestă prin febră sau dureri musculare
  • În schimb, persoanele răcite prezintă aceste simptome în mod frecvent

Și culoarea secrețiilor nazale oferă indicii importante:

  • Alergiile produc secreții nazale, dar acestea sunt apoase, clare și nu pot fi confundate cu o infecție. Totuși, uneori, persoanele cu alergii sezoniere ca rinita alergică, pot dezvolta și infecții sinusale
  • Dacă o persoană prezintă secreții nazale de culoare alb-gălbuie, cel mai probabil are o răceală sau chiar o infecție a sinusurilor

Observi dacă apare „salutul alergic”

  • „Salutul alergic” este un gest caracteristic persoanelor alergice care folosesc palma sau degetul arătător pentru a-și freca vârful nasului pentru a calma mâncărimea nazală și pentru a șterge secrețiile nazale. Este un gest frecvent întâlnit în cazul copiilor. Atât mâncărimea nazală cât și strănuturile multe și repetate sunt des întâlnite în alergii și, mai rar, într-o răceală simplă.

Așadar, tusea sau strănutul pot avea cauze diferite, care să necesite o atenție specială. De aceea, dacă apar simptome asemănătoare celor descrise mai sus, cel mai bine este să te adresezi medicului specialist cât mai rapid, pentru a-ți oferi tratamentul adecvat. Oricât de supărătoare ar fi aceste probleme pentru tine, printr-un consult bazat pe soluțiile medicinei moderne și multă răbdare, te poți bucura din nou de confortul unei vieți normale.

Dacă ți s-a părut util spune și altora!
Solicită o programare

Medicul specialist te ajută să înțelegi și să ții corect sub control afecțiunea.