Persoanele cu alergii alimentare prezintă de obicei simptome în câteva minute până la ore după ingestia alimentului respectiv.

Simptomele pot varia de la ușoare până la severe. Acestea pot apărea în câteva secunde sau minute de la contactul cu alimentul în cauză. Uneori pot apărea în mai mult de o oră.

Simptomele ușoare includ erupție cutanată cu umflături, roșeață, mâncărime (cunoscută și sub numele de urticarie) sau o senzație de furnicături sau mâncărime la nivelul gurii.

Simptomele severe sunt mai puțin frecvente, dar pot fi prezente atât la copii cât și la adulți și includ:

  • umflarea feței, gâtului și/sau gurii
  • simptome de astm/criză de astm bronșic (respirație dificilă, tuse, presiune sternală, respirație șuierătoare)
  • dureri abdominale, greață și vărsături
  • scăderea tensiunii arteriale, puls rapid, stare de slăbiciune sau chiar pierderea conștienței (șoc anafilactic).

Atunci când simptomele alergiei alimentare sunt întârziate, acestea pot include agravarea eczemei, dezvoltarea inflamației intestinale care poate duce la simptome de reflux, dificultate la înghițire, diaree, constipație, scaune urât mirositoare, dureri abdominale și balonare.

Unele persoane foarte sensibile pot manifesta probleme de respirație când inhalează vaporii/aerosolii alimentelor fierte/preparate termic (în special cei cu alergie la ou sau lactate).

Discută cu medicul tău orice tip reacție manifești tu sau copilul tău, indiferent cât de ușoară este. Severitatea reacțiilor alergice la alimente poate varia de fiecare dată când apare, așa că, indiferent dacă o reacție din trecut a fost ușoară, următoarea ar putea fi mai gravă.

Dacă ți s-a părut util spune și altora!
Solicită o programare

Medicul specialist te ajută să înțelegi și să ții corect sub control afecțiunea.