Alergia

Alergia este o reacție anormală și excesivă a sistemului imunitar la un factor extern numit alergen, care poate fi aproape orice substanță din mediul înconjurător. Adică ceva care poate fi înghițit, respirat, injectat sau atins, care nu este neapărat dăunător în sine și care este bine tolerat de restul populației.

Anumite persoane sunt sensibile la un alergen și au o reacție atunci când sunt expuse la acesta.

Unele reacții alergice sunt ușoare și inofensive, altele pot fi grave și pun viața în pericol. În plus, mai multe boli alergice pot să apară concomitent la același individ. După ce sistemul imunitar este expus de mai multe ori la un „invadator” din  exterior, expunerea ulterioară chiar și la o cantitate mică din acest alergen poate provoca o reacție inflamatorie exagerată.

Alergia și reacțiile alergice

Reacția alergică are loc în 2 faze

  • Prima, faza de sensibilizare este faza în care sistemul imunitar începe să “reacționeze”, adică sunt produși anticorpi împotriva alergenelor. În această etapă, pacientul nu dezvoltă nici un simptom.

  • Faza simptomatică este atunci când, la contactul următor al pacientului cu alergenul, sunt eliberate substanțe ce induc simptome tipic alergice (de exemplu, cel mai cunoscut mediator este histamina).

În timpul unei reacții alergice, o serie complexă de evenimente are loc în organism, toate fiind coordonate de către sistemul imunitar. Datorită acestei suprasolicitări, sistemul imunitar este uneori „epuizat”. Dacă se întâmplă acest lucru, organismul poate pierde controlul funcțiilor sale vitale, cu rezultate catastrofale. O astfel de reacție severă poate provoca moartea. Frecvența bolilor alergice a crescut semnificativ în ultimii ani, acestea incluzând astmul, rinita, conjunctivita, alergia indusă de medicamente, alimente și insecte, eczema, urticaria, angioedemul, boli eozinofilice.

Atopia

Atopia este predispoziția ereditară (moștenită) de dezvoltare a reacțiilor de hipersensibilitate imediată împotriva alergenelor din mediul înconjurător, definită clinic de prezența unuia sau mai multor teste cutanate sau de sânge. Unele familii sunt predispuse la alergii, iar membrii ei se numesc, în limbaj medical, indivizi atopici.

Persoanele atopice nu prezintă neapărat simptome atunci când vin în contact cu alergenele, dar ar putea bănui că sunt atopice dacă au rude care suferă de alergii.

Pe scurt, atopia este o condiție pentru dezvoltarea alergiei, dar nu este ea însăși alergie. Trebuie să fii atopic pentru a deveni alergic, dar aceasta nu înseamnă că o persoană va deveni neapărat alergică (nu toate persoanele atopice vor dezvolta alergii). Atopia este de obicei asociată cu răspunsuri imune crescute la alergene comune, în special inhalatorii și alimentare.

Dacă ți s-a părut util spune și altora!
Solicită o programare

Medicul specialist te ajută să înțelegi și să ții corect sub control afecțiunea.

Află mai multe despre alergii