Ce este?
Dermatita de contact este o reacție ce apare atunci când pielea intră în contact cu un alergen sau cu anumiți factori iritanți. Termenul de dermatită descrie o inflamație a pielii.
Există 2 tipuri de dermatită de contact:
1) dermatită de contact iritativă – este o reacție inflamatorie non-alergică ce apare la contactul cu un factor iritant (irită pielea) și este mai des întâlnită
2) dermatită de contact alergică (uneori numită pur și simplu „alergie de contact”) este însă diferită; apare la contactul cu un alergen (reacție alergică la nivelul pielii) care, în mod obișnuit, nu afectează pe toată lumea, ci doar persoanele predispuse. Sistemul imunitar reacționează exagerat la anumite substanțe, uneori la contactul cu cantități foarte mici sau expunere minimă, care în mod normal nu ar provoca o reacție.
Există anumite produse, care cauzează o reacție a pielii când este expusă la soare, precum cremele cu factor de protecție și unele medicamente administrate oral. Această reacție se numește dermatită de contact fotoalergică.
Alergenele și iritanții care declanșează de obicei alergii de contact:
Cum se manifestă?
Dermatita de contact alergică:
Dermatita de contact iritativă:
De obicei, severitatea reacției alergice cutanate va depinde de substanța cu care pielea a intrat în contact și pentru cât timp.
Simptomele vizibile încep să apară doar în timp, după contactul repetat cu substanța. Spre deosebire de multe alte tipuri de alergii, reacția nu apare imediat, ci de obicei după una până la trei zile. Erupția poate persista și săptămâni, chiar dacă nu te mai expui factorului declanșator.
Diagnostic
Se bazează pe un istoric medical complet (pentru a identifica factorul cauzator), examen fizic, evaluarea expunerii și teste cutanate (ce vor fi interpretate după 48, 72 și 96 de ore de la aplicare) – toate acestea pentru a diferenția cele două tipuri de dermatită de contact.
Tratament
Nu vă scărpinați deoarece acest lucru poate favoriza o infecție a pielii. Un prim pas în tratamentul dermatitei de contact este evitarea factorului cauzator.
Alergiile de contact pot duce la reacții severe ale pielii sau pot prezenta complicații în timp (infecții cutanate suprapuse, angioedem, rar anafilaxie).