Ce este rinita alergică?
Rinita alergică sau, numită popular, „febra fânului” reprezintă inflamarea mucoasei nazale (“febra fânului” este doar o denumire populară și nu trebuie să ai febră sau să fii alergic la fân). În mod normal, nasul produce un fluid numit mucus care are rolul de a ține la distanță impuritățile, praful și anumite alergene pentru a nu ajunge în plămâni.
Acest mucus ține la distanță atât bacteriile cât și virusurile.
Majoritatea persoanelor nu sunt conștiente de prezența acestei secreții (care se scurge în gât) deoarece este produs în cantități mici și consistență subțire, apoasă. Când nasul intră în contact cu factori iritanți sau alergene, acesta produce mai mult mucus, ce se strânge în gât și îl poate irita, provocând tuse.
Ce o cauzează?
Rinita alergică poate fi cauzată de factori iritanți sau alergene (substanțe care provoacă un răspuns alergic):
Cum se manifestă?
Simptomele rinitei alergice sunt:
Diagnostic
Pentru a diagnostica (și trata) corect o rinită alergică, aceasta trebuie diferențiată de rinita non-alergică și de cea infecțioasă (în colaborare cu medicul ORL).
În plus, trebuie dovedită printr-un istoric detaliat al pacientului (pentru a fi diferențiată de alte tipuri de rinită) și prin demonstrarea sensibilizării prin teste cutanate și/sau de laborator (IgE specifice).
Tratament
Primul pas în tratamentul rinitei alergice este evitarea alergenelor care o cauzează – vezi și 15 pași pentru evitarea aeroalergenelor