Familii din întreaga lume împodobesc bradul de Crăciun pentru a marca începutul sărbătorilor. Toată lumea iubește aroma bradului, dar prezența lui în casă poate provoca reacții alergice.

S-ar putea crede că mirosul particular și aromat al bradului declanșează alergiile. Parțial adevărat, deoarece terpenele (compuși chimici cunoscuți pentru mirosul natural al bradului) pot fi și ele factori iritanți pentru o persoană alergică, însă bradul poate conține polen și spori stabiliți pe trunchi și ramuri în timpul dezvoltării lui în natură. Numărul sporilor de mucegai poate continua chiar să crească odată ce bradul natural este plasat în interior.

Cele mai susceptibile mucegaiuri găsite pe copaci care pot declanșa alergii sunt Aspergillus. (periculos pentru persoanele cu sistemul imunitar compromis), Penicillium (mucegaiul din care se obține penicilina provoacă reacții alergice la anumite persoane), Cladosporium (mucegai comun care poate provoca infecții ale pielii și simptome alergice).

Polenul de brad, pin sau alte conifere nu prezintă o problemă majoră pentru simptomele alergiei la pomul de Crăciun, deoarece plantele veșnic verzi polenizează primăvara și nu la începutul iernii. Cu toate acestea, copacii intră în contact cu alte polenuri aduse de vânt precum polenul de ambrozie sau pelin. Acesta ajunge în casă odată cu pomul, unde îi poate supăra pe cei cu alergie la ambrozie.

Chiar și decorațiunile, indiferent dacă sunt expuse sau depozitate pe o perioadă mai lungă de timp, pot deveni casă pentru acarienii de praf.

Cei alergici întotdeauna pot găsi alternative creative.

Dacă ți s-a părut util spune și altora!
Solicită o programare

Medicul specialist te ajută să înțelegi și să ții corect sub control afecțiunea.