Alergia la ou este o cauză frecventă a reacțiilor alergice la sugari și copii mici. Adesea începe în primul an de viață al copilului și, în unele cazuri, durează până în anii adolescenței – sau chiar până la vârsta adultă la unele persoane. Din fericire, majoritatea copiilor depășesc alergia la ou până la vârsta de 6 ani.
Copiii care dezvoltă alergii la alimente precum oul au adesea și alte afecțiuni alergice. Eczemele (dermatita atopică) și alergiile alimentare apar adesea în copilăria timpurie și, mai târziu, poate apărea rinita alergică, astmul sau ambele.
Aproximativ 70% dintre copiii cu alergie la ou tolerează oul copt sau bine fiert. Prepararea termică perturbă proteina responsabilă pentru alergia la ou. Ingestia regulată a alimentelor preparate termic ce conțin ou poate duce la toleranță sau la remiterea alergiei la ou în timp.
Gălbenușul de ou și albușul conțin amândouă proteine care pot provoca alergii. Există peste 40 de tipuri diferite de proteine în ouă, dar ovalbumina, găsită în albușul de ou, este majoritară. Reacțiile alergice la albușul de ou sunt mai frecvente decât cele la gălbenuș.
De reținut că…
-
gălbenușul de ou nu a putut fi niciodată separat de albuș sau resturile de albuș și nici vice versa. Prin urmare, nu este sigură această procedură pentru o persoană alergică doar la albuș sau doar la gălbenuș. Este imposibilă separarea completă a celor două fără contaminare încrucișată.
-
înlocuitorii de ou sunt fabricați din albușuri de ou; aceștia au fost dezvoltați în principal pentru gătirea alimentelor pentru persoanele care au nevoie să reducă consumul de colesterol și nu pentru cele cu alergie la ou.
-
cele mai frecvente reactivități încrucișate cu ouă sunt ouăle de la alte animale, cum ar fi prepelița, curcanul, rața, gâsca și pescărușul, toate acestea fiind nesigure pentru majoritatea persoanelor alergice la ouă.