O camera de inhalat este un tub din plastic special conceput pentru utilizare cu un inhalator spray (sub formă de pufuri).

De ce să folosești o cameră de inhalat?

Acest dispozitiv furnizează mai bine medicamentul administrat în plămâni decât folosind doar inhalatorul singur.

Atunci când este utilizat cu un spray, acest distanțier ajută la prevenirea apariției aftelor în cavitatea orală, prin reducerea cantității de medicament care intră în contact direct cu partea din spate a gâtului.

Utilizarea acestuia facilitează și coordonarea.

Distanțierele pot fi, de asemenea, foarte utile în timpul unui episod acut de astm bronșic (criză de astm bronșic), deoarece sunt la fel de eficiente ca un nebulizator.

Întreținerea unui distanțier

Pentru a menține distanțierul curat este necesar să-l speli o dată pe săptămână în apă caldă cu săpun sau lichid pentru vase și să-l lași să se usuce, fără a-l șterge (pentru a evita electrizarea plasticului). Îl poți curăța prin spălare folosind o cârpă moale, mai degrabă decât o perie, care poate zgâria suprafața.

Înlocuiește distanțierul la fiecare 6-12 luni, deoarece micile zgârieturi și abraziuni care apar în timpul utilizării îl vor împiedica să funcționeze la fel de eficient.

Instrucțiuni de folosire

  1. Agită inhalatorul de mai multe ori – astfel mixezi bine conținutul și asiguri o doză corectă de medicament. Introdu inhalatorul în capătul distanțierului menit să se potrivească perfect (nu capătul piesei bucale).
  2. Asigură-te că există o etanșare fermă a buzelor în jurul piesei bucale sau o fixare perfectă a măștii peste nas și gură. Acest lucru previne evacuarea medicamentului în aer și îi permite să fie inhalat corect în plămâni.
  3. Ține distanțierul nemișcat în timpul utilizării și apasă o dată inhalatorul. Dacă apeși mai mult de o activare/1 puf o dată, particulele de medicament se vor aglomera, reducând cantitatea de medicament care ajunge în plămâni. Dacă trebuie administrat mai mult de 1 puf, administrarea pufurilor se va face pe rând (nu se administrează 2-3 pufuri odată, ci consecutiv, respirând de minim 5 ori în cameră după administrarea fiecărui puf în parte).
  4. Expiră aerul cu putere, apoi inhalează adânc și ține respirația până la 8-10 secunde dacă poți (atâta timp cât îți este confortabil), după care expiri ușor, lent și profund. Repetă de 5-6 ori. Respirația lentă va duce medicamentul eficient în plămâni.

Reține să…

  • clătești întotdeauna gura și să faci gargară după ce ai folosit inhalatorul pentru a reduce șansa de apariție a aftelor bucale.
  • apeși și inspiri doar câte 1 puf pe rând, inspiri și expiri pe gură, de cinci sau șase ori.
  • dacă utilizezi o mască, șterge fața după administrarea medicamentului pentru a preveni iritarea pielii din jurul gurii.
Ce este camera de inhalare pentru inhalator și cum o folosești corect?
Dacă ți s-a părut util spune și altora!
Solicită o programare

Medicul specialist te ajută să înțelegi și să ții corect sub control afecțiunea.