Tusea este un reflex natural care protejează plămânii. Te ajută să îți cureți căile respiratorii de iritanti inhalatori, cum ar fi fumul și de mucus (o secreție lipicioasă ce se acumulează în plămâni). Acest lucru ajută la prevenirea infecțiilor. Tusea poate fi, de asemenea, un simptom al unei probleme medicale ce necesită atenție.
Când tusea este prelungită poate provoca efecte secundare neplăcute, cum ar fi durere în piept, epuizare, amețeală și pierderea controlului asupra vezicii urinare. De asemenea, poate interfera cu somnul, socializarea și munca.
Tusea poate fi acută, subacută sau cronică, în funcție de cât durează:
-
o tuse acută durează mai puțin de 3 săptămâni. Cauzele frecvente ale unei tuse acute sunt răceala comună sau alte infecții ale căilor respiratorii, rinita alergică, sinuzita, pneumonia sau tusea convulsivă.
-
o tuse subacută durează între 3 și 8 săptămâni. Acest tip de tuse persistă chiar și după terminarea unei răceli sau a unei alte infecții respiratorii, cum e sinuzita bacteriană.
-
o tuse cronică durează mai mult de 8 săptămâni. Cauzele frecvente ale tusei cronice sunt astmul bronșic, boala de reflux gastroesofagian, bronșita cronică, bronhopneumopatia obstructivă cronică; alte cauze de tuse cronică: alergii, sinuzită (cu secreții nazale posterioare), bronșiectazii, tuse indusă de IECA (medicamente utilizate în tratarea hipertensiunii arteriale), neoplasm pulmonar.
Câteodată nicio cauză specifică a tusei nu este găsită, cauza rămânând necunoscută.
Când să vizitezi un medic specialist
Dacă o persoană care tușește prezintă următoarele:
-
afecțiuni cardiace, umflarea picioarelor sau tuse care se agravează la culcare (pot fi semne de insuficiență cardiacă)
-
contact cu cineva care are tuberculoză
-
pierdere în greutate neintenționată sau transpirații nocturne (ar putea fi tuberculoză)
-
copil mai mic de 3 luni care tușește
-
tusea durează mai mult de 10 până la 14 zile
-
tuse care produce sânge
-
febră (poate fi un semn al unei infecții bacteriene)
-
sunet ascuțit (numit stridor) atunci când inspiri
-
flegmă groasă, urât mirositoare, verde-gălbuie (ar putea fi o infecție bacteriană)
-
tuse violentă care debutează rapid
-
dificultăți de respirație
-
urticarie sau umflarea feței sau a gâtului cu dificultăți la înghițire (semn de anafilaxie și motiv de prezentare în urgență)