Mucegaiul este o ciupercă microscopică ce se găsește atât în interior, cât și în mediul exterior. Se reproduce prin spori, care pot fi transportați ușor prin intermediul aerului, apei și al insectelor. 

Mucegaiurile care provoacă cel mai frecvent simptome de alergie sunt Alternaria alternata, Cladosporium herbarum, Aspergillus fumigatus și Penicillium.

Unde le întâlnim?

În timp ce mucegaiurile cresc cel mai bine în condiții calde, cu umiditate crescută, ele pot supraviețui aproape oriunde există suficientă umiditate și nutrienți, chiar dacă este frig. Cele mai multe specii preferă temperaturi de 15 până la 30 C.

În aer liber, pot trăi în sau pe o multitudine de medii, inclusiv sol, praf, bușteni putreziți, frunze căzute, compost, ierburi și buruieni. Unele specii pot invada diverse culturi, cum ar fi cele de grâu, ovăz, orz și porumb.

În locuințe, pot fi găsite în locuri umede, cum ar fi subsoluri și băi, unde crește pe nenumărate suprafețe, inclusiv uși de duș, tăvi de picurare a frigiderului, plante de casă, aparate de aer condiționat, umidificatoare, coșuri de gunoi, covoare, tavan fals, izolație, lemn, rigips, saltele, mobilier tapițat și perne.

De asemenea, mucegaiul poate coloniza alimentele, invadând atât suprafața cât și interiorul acestora. Dacă un aliment prezintă mucegai pe suprafață, cel mai probabil vom găsi mucegai dezvoltat suplimentar în interiorul alimentului (urme fine, poate chiar invizibile).

În plus, față de colonizarea în locuințe, mucegaiul se poate dezvolta și în brutării, berării, hambare, fabrici de lapte și sere.

Ce mucegaiuri pot provoca alergii, unde le găsim și cum ne afectează sănătatea

Cum ne afectează mucegaiurile sănătatea

Simptomele alergiei la mucegaiuri pot varia de la ușoare până la severe și pot fi diferite de la persoană la persoană. Reacțiile pot apărea aproape imediat după expunere sau mai târziu.

Cel mai frecvent, manifestările apar în mijlocul verii până la începutul toamnei, dar deoarece mucegaiurile cresc atât în interior, cât și în exterior sau pot supraviețui unui îngheț, reacțiile  pot apărea pe tot parcursul anului.

După inhalarea sporilor, persoanele alergice la mucegaiuri pot prezenta unul sau mai multe simptome dintre următoarele:

  • nas înfundat, care curge, strănuturi
  • ochi iritați, înlăcrimați
  • mâncărimi de ochi, nas și gât
  • tuse, respirație șuierătoare (wheezing)
  • piele uscată, aspră

Sensibilizarea la mucegaiuri este un factor de risc major pentru dezvoltarea bolilor respiratorii de căi superioare și inferioare, cum ar fi rinita alergică și astmul.

Alte reacții pot include:

  • sinuzită alergică fungică (o inflamație a sinusurilor)
  • aspergiloză bronhopulmonară alergică (o boală pulmonară ale cărei simptome pot include respirație șuierătoare, subfebrilitate sau febră și tuse cu expectorație cu mucus cu pete maronii)
  •  pneumonită de hipersensibilitate (o afecțiune rară care provoacă inflamație pulmonară)

Un mic procent de astmatici cu alergie la mucegai pot dezvolta, de asemenea, urticarie alergică atunci când mănâncă sau beau ceva care conține drojdie sau mucegai.

Dacă ești expus la mucegaiuri acasă sau la locul de muncă, această expunere trebuie redusă. Dacă apar simptome, cel mai bine este să te adresezi unui medic specialist pentru a-ți evalua starea de sănătate.

Dacă ți s-a părut util spune și altora!
Solicită o programare

Medicul specialist te ajută să înțelegi și să ții corect sub control afecțiunea.