Sănătatea intestinală este un subiect la modă în ultimii ani, deoarece începem să înțelegem mai bine rolul important pe care microbiomul intestinal îl joacă în sănătate. Una dintre cele mai bune modalități de a susține sănătatea intestinală este să mănânci mai multe alimente ce conțin probiotice.

Beneficiile pentru sănătate ale probioticelor sunt în centrul multor cercetări științifice. Studiile se concentrează pe cercetarea privind utilizarea probioticelor pentru prevenirea sau tratarea câtorva afecțiuni de sănătate: dermatită atopică, diaree infecțioasă acută, diaree asociată cu antibiotice, boala inflamatorie a intestinului, sindromul colonului iritabil, hipercolesterolemie și obezitate.

Surse alimentare de probiotice

  • Alimentele fermentate sunt produse prin creșterea și activitatea metabolică a unei varietăți de culturi microbiene vii. Multe dintre aceste alimente sunt surse bogate de microorganisme vii cu potențiale beneficii. Unele alimente fermentate, cum ar fi pâinea cu aluat și majoritatea murăturilor comerciale sunt procesate după ce sunt fermentate și nu conțin culturi vii.
  • Alimentele fermentate care conțin culturi vii includ multe dintre brânzeturi, produse lactate cum ar fi chefir, smântână, iaurt, kimchi (un fel de mâncare de varză fermentată coreeană), kombucha (ceai negru fermentat), varză murată, miso (o pastă fermentată pe bază de soia), murături, oțet de mere (obținut din zaharuri de mere fermentate), măsline în saramură, drojdie.
  • Anumite alimente nefermentate, cum ar fi laptele crud nepasteurizat, sucurile, smoothie-urile, cerealele, batoanele nutritive și formulele pentru sugari și copii mici au adăugate culturi de probiotice.
  • Pot fi găsite suplimente și în iaurturi fără lacatate, cum ar fi iaurtul cu lapte de cocos sau iaurtul probiotic din soia (caută cuvântul „probiotic” listat pe etichetă).

Este important să înțelegi că probioticele nu sunt un remediu pentru boli, nu sunt un substitut pentru medicamente și nu ar trebui utilizate în locul altor tratamente medicale. 

Ele pot ajuta la simptomele bolii și la recuperarea după boală, dar nu sunt menite ca tratament pentru afecțiuni grave de sănătate. De asemenea, pot sprijini funcția imunitară și sănătatea generală, dar atunci când tratezi o afecțiune, cel mai bine este să discuți cu medicul specialist înainte de a le administra.

Ce surse alimentare aduc aport de probiotice
Dacă ți s-a părut util spune și altora!
Solicită o programare

Medicul specialist te ajută să înțelegi și să ții corect sub control afecțiunea.