Ambrozia este o buruiană ce prosperă în toate solurile, cu un potențial mare de răspândire și polenizare, polenul său fiind foarte alergenic. Face parte din familia Compositae (Asteraceae), fiind originară din America de Nord și este adesea confundată cu pelinul (Artemisia vulgaris). În ultimii 20 de ani s-a răspândit considerabil în Europa, fiind una dintre cele mai invazive plante. În România poate fi găsită în principal în zonele de dezvoltare a locuințelor, șantiere, zone lăsate în paragină, de-a lungul liniilor de căi ferate, drumurilor, uneori la marginea terenurilor agricole (culturi de cereale și floarea-soarelui). Germinează de la începutul lunii aprilie, uneori cu două săptămâni mai devreme după ierni blânde. Înflorirea durează de la mijlocul sau sfârșitul lunii iulie până în octombrie sau noiembrie. Semințele sunt produse de la mijlocul lunii august până la sfârșitul lunii octombrie și pot rămâne germinate în pământ până la 40 de ani.

Distribuție

Semințele de ambrozie intră în locuințe ca un contaminant: în amestecurile de cereale (semințe pentru păsări sau hrană pentru animale de companie). Ele se mai găsesc în culturile recoltate, pe mașinile agricole și vehicule, în materialul excavat de pe șantierele de construcții sau sunt transportate de-a lungul căilor de transport. Astfel, semințele sunt distribuite în principal prin intermediul activităților umane.

“Cine” este Ambrozia?

11 boabe de polen

Polenul se produce de la mijlocul lunii iulie până la primele înghețuri din toamnă. Principalul sezon polenic este în lunile august și septembrie. O plantă crescută complet va elibera milioane de grăuncioare de polen. În funcție de vânt și vreme, acestea pot fi suflate până la 200 de kilometri sau mai mult. Doar 11 boabe de polen de ambrozie/m³ sunt suficiente pentru a declanșa reacții alergice ale ochilor și ale căilor respiratorii. Prin comparație, pentru a produce aceleași simptome sunt necesare 50 de boabe de polen de iarbă de graminee/m³. Acesta este motivul pentru care experții clasează polenul ambroziei ca fiind unul deosebit de agresiv.

Persoanele cu alergii la ambrozie reacționează la polen, iar în timpul sezonului de polenizare dezvoltă simptome cum ar fi: nas înfundat, secreții nazale, strănuturi, mâncărime a ochilor și a nasului.

Polenul poate declanșa și exacerbări ale astmului.

Dacă medicația recomandată nu face față simptomelor sau suferi o criză severă adresează-te unui medic specialist.

Dacă ți s-a părut util spune și altora!
Solicită o programare

Medicul specialist te ajută să înțelegi și să ții corect sub control afecțiunea.