Urticaria este o erupție cutanată roz sau roșie ce se prezintă cu mâncărime și poate apărea sub formă de umflături sau pete pe piele. Aceste umflături pot fi la fel de mici ca un cap de ac sau chiar mari ca o farfurie. Atunci când încep să apară sunt adesea confundate cu o mușcătură de țânțar sau purice. Umflăturile pot dura de la câteva minute sau ore și pot persista până la zile sau săptămâni.

Când să suspectezi alergia ca o cauză a urticariei:

  • apare episodic
  • episoadele sunt de scurtă durată (câteva ore)
  • apare numai în anumite circumstanțe; de exemplu, la câteva ore după masă sau numai în timpul efortului fizic
  • când este implicat mai mult de un organ; de exemplu, urticarie cu crampe stomacale, vărsături, astm/dificultăți de respirație sau amețeli în același timp.

Dacă bănuiești că alergia este o posibilă cauză, ar trebui să notezi orice aliment, medicament sau remediu pe bază de plante (naturist/homeopat) pe care l-ai consumat în ultimele 4 până la 6 ore și apoi să împărtășești informațiile cu medicul specialist. Acest lucru poate ajuta medicul să decidă dacă alergia este o cauză probabilă. Anumite investigații pot fi necesare pentru a ajuta la diagnosticare.

Când ar trebui să te îngrijoreze

Există situații când ar trebui să fii îngrijorat de apariția acestor leziuni:

  • dacă te simți bolnav; de exemplu, febră mare, scădere în greutate, articulații dureroase sau vânătăi
  • dacă se umflă limba sau gâtul
  • dacă sunt episoade relativ rare, de scurtă durată, dar severe și dispar în câteva ore, ar trebui luată în considerare posibilitatea de alergie. În acest caz este important notezi ce ai ingerat (mâncare, băuturi, medicamente) în ultimele 4 până la 6 ore.
  • dacă se umflă gura/gâtul și există dificultate în înghițire sau respirație trebuie să soliciți atenție medicală de urgență pentru a primi tratament.
Crezi că urticaria ta se datorează unei alergii?

Cum să-ți ajuți medicul

Documentează episodul cu poze. A face poze este o modalitate excelentă de a ajuta medicul să decidă ce tip de reacție cutanată ai putea avea, mai ales dacă programarea are loc atunci când nu există erupții cutanate vizibile. Oamenii sunt uneori etichetați ca având urticarie, când de fapt au un tip complet diferit de erupție cutanată.

Când urticaria persistă în majoritatea zilelor săptămânii, mai mult de șase săptămâni la rând, aceasta este definită ca urticarie „cronică” (în curs de desfășurare) și necesită sfatul unui medic specialist.

Dacă ți s-a părut util spune și altora!
Solicită o programare

Medicul specialist te ajută să înțelegi și să ții corect sub control afecțiunea.