Dacă suferi de astm bronșic, poți ajunge la un moment dat să ai o criză de astm și să îți dai seama că nu ai medicația inhalatorie la tine. Cum faci față unei asemenea situații? Din fericire, există câteva lucruri pe care le poți face pentru a respira mai bine atunci când inhalatorul nu este la îndemână.

Dacă ești prins fără inhalator din cauza unor circumstanțe neprevăzute, poți încerca aceste tehnici pentru ameliorare:

Stai drept

Oprește orice faci și stai drept. Astfel vei deschide căile respiratorii și vei elibera respirația. Nu te apleca și nu te întinde, deoarece acest lucru va îngusta și mai mult căile respiratorii.

Concentrează-te pe respirație – respiră lung și adânc

Acest lucru te ajută să încetinești respirația și să previi hiperventilația (respirație excesivă). Inspiră pe nas și expiră pe gură încet, cu inspir adînc. Expirația trebuie să fie de cel puțin două ori mai lungă decât inspirația.

Stai calm

Anxietatea îți încordează mușchii pieptului și spatelui, ceea ce face mai dificilă respirația.

Îndepărtează-te de factorul care a declanșat criza

Aceasta ar putea fi declanșată de praf, aer rece, stress, fum de țigară sau miros de substanțe chimice (de exemplu, amoniac, clor, dioxid de sulf). Îndepărtează-te de factor cât mai repede posibil și mergi într-un mediu aerisit, cu aer condiționat sau în orice loc cu aer curat.

Bea o băutură caldă, cu cofeină

Băuturile fierbinți cu cofeină, cum ar fi cafeaua sau ceaiul, pot ajuta ușor la deschiderea căilor respiratorii, oferind temporar eliberare respiratorie.

Caută ajutor medical de urgență

Dacă respirația șuierătoare, tusea și dificultățile de respirație nu dispar după o perioadă de odihnă, solicită imediat asistență medicală.

Dacă te lupți ca să respiri și o faci tot mai greu, trebuie să suni la numărul de urgență 112.

Dacă ți s-a părut util spune și altora!
Solicită o programare

Medicul specialist te ajută să înțelegi și să ții corect sub control afecțiunea.