Oricine este înțepat de o albină, o viespe sau mușcat de un păianjen este susceptibil de a suferi o inflamație dureroasă la locul înțepăturii. Înțepătura nu este periculoasă în general, dar unele persoane experimentează o reacție alergică la venin. În majoritatea cazurilor reacția este ușoară, ducând la umflarea locului înțepăturii. Foarte rar, o reacție alergică la o înțepătură de insectă poate fi sistemică – afectând părți ale corpului departe de locul înțepăturii. Reacțiile sistemice sunt uneori severe și pot pune viața în pericol (anafilaxie).

Dacă te afli în această categorie, s-ar putea să ți se pară foarte înspăimântătoare perspectiva de a fi înțepat, dar sigur că există pași pe care îi poți urma pentru a reduce riscul expunerii.

Orice persoană poate deveni alergică la o înțepătură de insectă, nu numai cele care au deja alergii cunoscute.

Prima înțepătură (prima expunere) nu este cea care provoacă problema, dar poate provoca sensibilizare – stadiul în care persoana devine alergică.

Dacă apare sensibilizarea, abia o înțepătură ulterioară va provoca simptomele. A fi înțepat de un tip de insectă nu te va face alergic neapărat la veninul altei insecte.

Idei pentru a evita înțepăturile de insecte

  • Evită îmbrăcămintea viu colorată sau țesăturile cu imprimeuri florale atunci când ești în aer liber. Unele insecte înțepătoare pot fi atrase de ele. Îmbrăcămintea într-o singură culoare deschisă neutră, cum ar fi alb, bej sau kaki, este mai puțin atractivă pentru insectele înțepătoare.
  • Evită să te plimbi desculț, cu picioarele goale sau cu sandale când ești afară.
  • Evită utilizarea parfumurilor puternice în timpul verii. Multe alte produse, cum ar fi săpunuri, șampoane, deodorante, fixative sau geluri pentru păr și alte produse cosmetice conțin parfumuri puternice. Acestea atrag insectele înțepătoare.
  • Dacă este posibil, acoperă pielea expusă – dacă ești afară într-un moment al zilei când insectele sunt deosebit de active, cum ar fi răsăritul sau apusul soarelui, acoperă pielea purtând mâneci lungi și pantaloni.
  • Dacă o albină sau o viespe se apropie de tine, nu încerca să lovești, ci îndepărtează-te încet și calm dacă nu ești urmărit. Evită mișcările bruște sau rapide. Dacă aterizează pe tine, încearcă să nu intri în panică. Păstrează calmul și ai răbdare. De obicei, insecta va zbura după câteva secunde.
  • Nu deranja niciodată cuiburile de insecte. Dacă găsești un cuib de viespi sau albine în casă sau grădină, sună la autoritatea locală sau un expert să vină să scoată cuibul. Nu încerca să faci asta singur.
  • Aplică o soluție sau o cremă anti-insecte – cele care conțin 50% DEET (dietiltoluamidă) sunt cele mai eficiente.
  • Evită camparea în apropierea apei, cum ar fi iazurile și mlaștinile – țânțarii se găsesc de obicei lângă apă.
  • Fii atent în jurul plantelor cu flori, gunoiului, compostului, apei stagnante și în zonele exterioare în care se servește mâncare.
  • Dacă intenționezi să mănânci afară, verifică pentru a găsi o zonă în care nu există viespi sau albine.
  • Mâncarea atrage insectele. Când este afară, evitați coșurile de gunoi deschise și păstrați alimentele acoperite. Uită-te mereu la ceea ce mănânci înainte de a lua o mușcătură sau o înghițitură de băutură, deoarece viespile vor aluneca în mâncare și chiar în cutiile deschise de băutură. Băuturile la cutie cu paie pot fi mai sigure, dar fii cu ochii pe paie.
  • Asigură-te că nu lași resturi de mâncare, precum firimituri sau băutură, pe față. Altfel vei atrage insectele.
  • Ține ușile și ferestrele închise sau montează plase pentru a preveni intrarea insectelor în casă. De asemenea, ține geamurile mașinii închise pentru a împiedica insectele să intre înăuntru.
  • Dacă ai curte – ține containerele de gunoi închise și curăță-le frecvent. Păstrează zona din jurul copacilor sau arbuștilor ferită de fructe căzute pe jos. Nu permite acumularea fructelor în descompunere, deoarece pot atrage albinele și viespile.
Cum să eviți înțepăturile de insecte
Dacă ți s-a părut util spune și altora!
Solicită o programare

Medicul specialist te ajută să înțelegi și să ții corect sub control afecțiunea.