Există o utilizare excesivă a unor sprayuri nazale decongestionante vasoconstrictoare, care oferă eliberare temporară și rapidă a congestiei nazale.

Vasoconstrictoarele nazale sunt medicamente cu administrare nazală sub formă de picături sau spray (având ca substanță activă pseudoefedrina, xilometazolina, tetrizolina, oximetazolina, fenilefrina, nafazolina etc). Acestea sunt utilizate în mod obișnuit pentru a ameliora congestia nazală prin principalele efecte – îngustează vasele de sânge din nas pentru a reduce nasul înfundat și care curge. Este recomandat să fie evitată utilizarea excesivă, continuă și îndelungată în tratamentul congestiei nazale deoarece poate provoca reacții adverse severe.

Medicii se lovesc adesea de dependența față de aceste sprayuri, în special atunci când tratează un nas înfundat de ani de zile, cronic. Utilizarea lor continuă poate provoca, de fapt, congestie de rebound adică agravarea congestiei nazale, numită rinită medicamentoasă.

Când apare abuzul, urmează dependența

Atunci când au nasul înfundat, pacienții de multe ori nu merg la medic, ci își cumpără singuri medicamente deoarece cred că nasul înfundat este o afecțiune trecătoare. Astfel, obținând rezultatele dorite, ajung să se obișnuiască cu o administrare pe termen lung, fără a-și da seama și fără a se prezenta la medic. Ele sunt folosite în cazuri de rinită alergică, sinuzită, răceală sau gripă.

Abuzul de vasoconstrictoare nazale (prin supradozaj și utilizare pe termen lung) poate provoca rinită și congestie nazală, dar și dependență. În acest punct, simptomele nu numai că nu se îmbunătățesc, dar se pot agrava și evolua spre complicații cronice sau severe (hipertrofia mucoasei nazale, rinită atrofică, sinuzită cronică, apnee în somn) dacă nu sunt tratate.

Pentru a evita acest lucru, pacienții ar trebui să oprească folosirea acestor medicamente în maxim 5-7 zile de la inițiere. Dacă totuși este deja prea târziu, pacientul trebuie să viziteze medicul pentru instrucțiuni de reducere a dozei până când medicamentul poate fi oprit complet. Oprirea imediată a medicamentului poate înrăutăți nasul înfundat.

În plus, în cazul unei alergii și nu numai, există anumite sprayuri ce nu creează dependență și pot fi utilizate în siguranță, pe termen lung pentru a ține în frâu simptomatologia.

Prin urmare, pentru a-și asigura sănătatea, pacienții ar trebui să meargă la medicul specialist pentru examinare, medicamente adecvate și doză optimă.

Dependența de sprayul nazal decongestionant
Dacă ți s-a părut util spune și altora!
Solicită o programare

Medicul specialist te ajută să înțelegi și să ții corect sub control afecțiunea.