Odorizantele

S-ar putea să crezi că elimină mirosul neplăcut, dar fie că le pulverizezi sau le conectezi în priză, ele te pot face să strănuți și să ai respirație șuierătoare (wheezing). În plus, doar maschează mirosurile și nu le elimină. Parfumurile pot provoca chiar o criză de astm. Deci elimină odorizantele din casă sau din mașină. Grijă deosebită ar trebui să ai și cu săpunul, șamponul, cremele, deodorantele, lacul de unghii sau lumânările parfumate.

Fructele

Dacă te știi cu alergie la anumite polenuri și observi reacții alergice și la anumite fructe, s-ar putea să fie vorba de un sindrom de alergie orală. Aceasta este, de fapt, o reacție alergică încrucișată între anumite polenuri și anumite fructe.

Medicamentele antiinflamatoare

Aproape 5 % dintre crizele de astm sunt induse de către aspirină sau un alt antiinflamator.

Condimentele

Acestea pot declanșa o reacție alergică. Scorțișoara și usturoiul sunt două dintre cele mai frecvente cauze declanșatoare ale reacțiilor alergice. În general, cu cât condimentul este mai fierbinte, cu atât reacția poate fi mai puternică/intensă. Acestea sunt utilizate și în produsele cosmetice, nu numai la mâncăruri. Deoarece nu apar întotdeauna pe etichetele produsului, ele pot fi greu de evitat. 

Iritanții și alergenele ascunse – cum le faci față?

Vinul

Multe persoane sunt alergice la aditivii alimentari, cum ar fi sulfiții din vin și nitrații din carnea procesată. Sulfiții pot declanșa crize de astm la persoanele sensibile la aceste substanțe chimice. Nitrații au tendința de a provoca leziuni ale pielii și mâncărime.

Fumul de lemne

Acesta conține o mulțime de emanații și particule iritante ce pot declanșa alergii sau criză de astm. Fumul de țigară este, de asemenea, un factor iritant.

Piscina

Unele persoane sunt sensibile la clor și au o reacție ușoară la nivelul pielii, deși nu este o adevărată alergie. Petrecând mult timp în piscine/bazine clorurate poate duce la reacții alergice în timp. Pentru a preveni acest lucru, vizita la bazin imediat după clorurare ar trebui să mai aștepte.

Renovarea casei

Multe dintre materialele folosite într-o renovare (ipsos, ghips carton, lemn, pardoseli din vinil, var lavabil, vopsele, tapet etc) pot elibera compuși organici volatili ce pot avea un puternic efect iritant.

Dacă ți s-a părut util spune și altora!
Solicită o programare

Medicul specialist te ajută să înțelegi și să ții corect sub control afecțiunea.