Irigarea nazală, cunoscută și sub denumirea de clătire a sinusurilor sau duș nazal, este practica de a plimba o soluție salină (apă sărată) prin căile nazale pentru a curăța mucusul și a îndepărta impuritățile și alergenele. Dispozitivele de irigare, cum ar fi vasele neti, sticle cu pompiță, bulbii nazali de cauciuc sau seringile împing apa printr-o nară și afară prin cealaltă.

Dacă nu ai făcut niciodată un duș nazal, procesul poate părea inconfortabil. Dar beneficiile, prin eliberarea căilor respiratorii, merită din plin efortul dacă iei măsuri pentru a efectua operațiunea corect și în siguranță.

Cum funcționează

Clătirea sinusurilor și a căilor nazale oferă ameliorarea simptomelor de alergie sau infecții ale sinusurilor.

Pe măsură ce soluția salină se deplasează prin căile nazale, aceasta:

  • curăță mucusul ușor
  • umezește căile nazale expuse aerului uscat din interior sau exterior
  • îndepărtează alergenele precum praf, polen, mucegai și alte resturi
  • diluează mucusul persistent și gros sau lipicios astfel încât să poată fi eliminat în timp ce îți sufli nasul sau tușești

Efectuarea dușului nazal

Pentru a-ți spăla căile nazale vei avea nevoie de un dispozitiv de irigare și soluție salină. Le poți achiziționa ca parte a unui kit sau le poți face acasă (poți utiliza o seringă în loc de irigator).

Există diferite moduri de a administra soluție salină în nas. Flacoanele de spray nazal oferă o pulverizare fină și pot fi utile pentru hidratarea căilor nazale uscate. Dar dispozitivele de irigare sunt mai bune la spălarea nasului și la curățarea mucusului, alergenelor și bacteriilor.

Odată ce ai cele necesare:

  • umple dispozitivul cu soluție salină
  • ține capul deasupra unei chiuvete sau cadă și înclină capul în lateral (într-o parte)
  • respirând cu gura deschisă, toarnă sau împinge prin seringă ușor soluția în nară; apa va ieși prin cealaltă nară
  • repetă și pe cealaltă parte
  • suflă ușor nasul pentru a îndepărta apa sau mucusul rămas.

Copiii și dispozitivele de irigare nazală

Asigură-te că dispozitivul se potrivește vârstei persoanei care îl folosește. Unii copii sunt diagnosticați cu alergii nazale încă de la vârsta de 2 ani, dar copiii foarte mici ar putea să nu tolereze procedura dacă folosești un dispozitiv necorespunzător.

Indiferent dacă este vorba despre un copil sau un adult, discută cu medicul pentru a determina dacă dușul nazal este sigur sau eficient pentru problema ta. Dacă simptomele nu se ameliorează sau se agravează după spălătura nazală, atunci revin-o la medic, mai ales dacă ai febră, sângerări nazale sau dureri de cap în timp sau după ce faci spălătura.

Dacă efectuezi irigații nazale din necesitate, dar fără un diagnostic, adresează-te medicului specialist pentru un tratament corespunzător problemelor cronice ale sinusurilor sau alergii.

Dacă ți s-a părut util spune și altora!
Solicită o programare

Medicul specialist te ajută să înțelegi și să ții corect sub control afecțiunea.