Dispozitivele de irigare nazală sunt de obicei produse sigure și eficiente atunci când sunt utilizate și curățate corespunzător.

Când dușurile nazale sunt făcute corect, efectele secundare sunt de obicei minore și temporare, asta dacă apar. Cele mai frecvente probleme care rezultă din spălăturile nazale sunt senzația de arsură sau usturime la nivelul nasului și iritația ușoară a căilor nazale.

Folosește apa potrivită.

Nu utiliza niciodată apă de la robinet pentru a clăti sinusurile – nu este filtrată și poate conține bacterii. Apa de la robinet poate fi înghițită în siguranță deoarece acidul din stomac ucide orice bacterie. Dar dacă folosești apă de la robinet într-o spălătură nazală, bacteriile pot continua să trăiască. În cele din urmă, poate provoca infecție.

Pentru o clătire sigură a sinusurilor poți utiliza următoarele:

  • apă de la robinet fiartă timp de până la 5 minute, răcită la temperatura camerei și apoi folosită în maxim 24 de ore
  • apă distilată sau sterilă, care poate fi cumpărată din magazine sau farmacii
  • apă filtrată care a trecut printr-un filtru menit să prindă organismele infecțioase
  • asigură-te că soluția de apă salină este la temperatura camerei înainte de a clăti cu ea

Pentru a face dușul nazal mai confortabil, asigură-te că utilizezi o soluție salină și nu apă plată, care îți poate agrava simptomele. Soluția salină permite apei să se plimbe prin membranele nazale delicate, fără senzație de arsuri sau iritație.

Soluțiile saline vin adesea preambalate cu dispozitive de irigare nazală sau pot fi făcute în casă după următoarea rețetă de soluție salină (recomandare de AAAAI – The American Academy of Allergy, Asthma & Immunology):

  • se amestecă 3 lingurițe de sare fără iod cu 1 linguriță de bicarbonat de sodiu și se păstrează într-un recipient mic, ermetic.
  • adăugă 1 linguriță de amestec la 230 ml de apă călduță distilată sau fiartă și clătește sinusurile (folosește mai puține ingrediente uscate pentru a face o soluție mai slabă dacă ai arsuri sau usturimi).

Asigură-te că dispozitivul de irigare nazală este curat.

Curăță și usucă la aer vasul neti sau alte dispozitive de irigare după fiecare utilizare. Dispozitivele murdare sau contaminate sunt o modalitate rapidă de a reintroduce bacteriile în căile nazale.

Urmează instrucțiunile producătorului pentru cea mai bună metodă de curățare și nu uita să lași dispozitivul să se usuce complet. Pentru a evita transmiterea germenilor altora, nu împărți cu nimeni dispozitivul de irigare.

Folosește dușul nazal numai când ai nevoie.

Începe prin a efectua o singură irigare pe zi. Dacă spălătura te ajută, poți iriga nasul de până la trei ori pe zi. Dar nu trebuie folosită ca măsură preventivă atunci când nu ai simptome. Nu va preveni problemele sinusurilor și poate încuraja și provoca dezvoltarea infecțiilor.

Sinusurile și căile nazale sunt căptușite cu mucus “bun” care captează iritanții și germenii care intră în nări și poate ucide unele bacterii. Spălarea regulată poate altera aceste caracteristici de protecție și poate crește riscul de infecție.

Dacă sistemul tău imunitar nu funcționează corect, consultă un medic specialist înainte de a utiliza orice sistem de irigare nazală.

Dacă ți s-a părut util spune și altora!
Solicită o programare

Medicul specialist te ajută să înțelegi și să ții corect sub control afecțiunea.